BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemiz 2017-2018 Akademik Yılı Açılışı gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 05/10/2017

Üniversitemiz 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Programının açılış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, bu akademik yılın öğretim elemanları, öğrenciler ve Türkiye'deki bütün üniversiteler için hayırlara vesile olmasını diledi. Bakan Özlü, “Bartın Üniversitesi içinde bulunduğumuz şartların gerekliliklerine uygun olarak bazı çalışmalar gerçekleştirmektedir. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ‘Proje Pazarı Etkinliği’nde öğrencilerimiz projelerini sergilemişler. Ben bu ve benzer çalışmaların Bartın Üniversitesi’nde yapılmasından dolayı büyük memnuniyet duydum. Hocalarımızı ve öğrencilerimiz tebrik ederim” dedi.

“Üniversite hayatın kendisidir”

Üniversitelerin ülkelerin kalkınması için önemine değinen Bakan Özlü, “Yaklaşık 160 bin kişilik akademisyen kadrosunun, ülke genelindeki 200'e yakın üniversitede, 8 milyon öğrenciyi geleceğe hazırladığına değinen Özlü, "Üniversite demek, bilim demektir. Yeni bilgilerin üretildiği, yeni bakış açılarının filizlendiği, yeni projelerin geliştirildiği yerler işte buralardır. Üniversite iş bulmak için diploma verilen binalar değildir. O binaların içindeki laboratuvarlardır, kütüphanelerdir, konferanslardır, yurtlardır, konser ve spor salonlarıdır, Ar-Ge merkezleridir. Özetle üniversite hayatın kendisidir. Bizim bütün arzumuz ve çabamız bir eli bilimde, diğer eli hayatın içinde olan bir üniversite anlayışını Türkiye'ye kazandırmaktır” diye konuştu.

“Teknoloji üretmek zorundayız”

Hayatın, toplumun, bilimin ve üretimin içinde bir üniversite istediklerini ve ilimle hayatı, bilimle teknolojiyi, bilimle sanayiyi buluşturan üniversiteler için çabaladıklarını anlatan Bakan Özlü, kendini bir fanusun içine hapsetmiş, akademik anlamda rehavet içinde olan, sadece günü kurtaran bir anlayışı reddettiklerini vurguladı.

Bakan Özlü, bu çerçevede bilim, sanayi ve üniversitenin birbirini destekleyen, birbirine omuz veren kurumlar ve kavramlar olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

“Öncelikli beklentimiz, sanayinin bizden istediği insan kaynağını yetiştirmenizdir. Çünkü artık dünya yeni bir sanayi ve teknoloji anlayışına doğru ilerliyor. Bu anlayışın zorunlu kıldığı insan kaynağı modelini, Türkiye'nin hizmetine sunmamız şarttır. Bunun için, geleceğin istihdam alanlarına odaklanan bir üniversite modelini yerleştirmemiz gerekiyor. Türkiye'nin gerçek açığı teknoloji açığıdır. Ne zaman ki biz teknoloji açığımızı kapatırız işte o zaman eş zamanlı olarak cari ve ticari açığı da kapatırız. Hep söylüyorum. Bizim petrol kuyularımız, doğalgaz madenlerimiz yok. Zor bir coğrafyadayız. Mutlaka güçlü olmak zorundayız, teknoloji üretmek zorundayız. Türkiye'yi aklını kullanarak akılla güçlendirmek, güçlü kılmak zorundayız”

“Endüstri 4.0'ın arka bahçesi olmayacağız”

Türkiye’nin Endüstri 4.0'ın arka bahçesi olmayacağına, yeni sanayi sürecinin gerisinde kalmayacağına vurgu yapan Özlü, birinci, ikinci ve üçüncü sanayi devrimlerinin hep geriden takip edildiğini fakat bu sefer böyle olmayacağını belirtti.

Bakan Özlü, "Bu sürecin asla gerisinde olmayacağız ve asla arka bahçesi olmayacağız. Tüketici, hazır müşteri değil üretici ve mal sahibi olmaya kararlıyız. Zaten başka tercihimiz de yoktur. Sanayi 4.0 gerçeğini düşündüğümüzde bilişimde büyük bir sıçrama yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

“Bilgi üreten üniversite istiyoruz”

Bakanlık öncülüğünde kurulan "Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu'nun, bu yılın ocak ayından itibaren faaliyetlerine başladığını anımsatan Özlü, şunları kaydetti:

“Bu platformda çalışmalarına devam eden 6 adet çalışma grubu kurulmuştur. Bunlar, Sanayide Dijital Teknolojiler, İleri Üretim Teknikleri, Açık İnovasyon, Eğitim, Altyapı, Standartizasyon, Mevzuat, Patent gruplarıdır. Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu, ülke sanayimizin dijital dönüşümüne ilişkin her türlü politika ve stratejiyi oluşturmak için gerekli çalışmaları yapmaktadır. 4. Sanayi Devrimi'ne ilişkin, değişik kurumlar, raporlar ve katkılar sunmaya devam ediyorlar. Biz, 'bilgi üreten üniversite' diyoruz. Bilgi üreten üniversite istiyoruz. Bilgi üreten, ürettiği bilgiyi bilimin hizmetine sunan üniversiteler istiyoruz. Bartın Üniversitesi'nin de bu bilgi üretme yarışında üzerine düşeni yapacağına inanıyoruz. Biz Bakanlık olarak, üniversitelerimizi her bakımdan desteklemeye devam edeceğiz. Devletimizin ve Bakanlığımızın destekleri, teşvikleri ve muafiyetleri sonuna kadar sizlere açıktır” dedi.

“Bilgi üreterek büyük bir ekonomiye sahip olabiliriz”

Bartın Valisi Nusret Dirim ise dünyanın ekonomik büyüklüğe sahip şirketlerinin bilgi üreten şirketler olduğuna dikkat çekerek “Bugün dünyanın en büyük ekonomik büyüklüğe sahip şirketleri bilgi üreten şirketlerdir. Bir Apple, Google, Microsoft bunlar dünyanın belki bir asır önce hiç olmayan ancak kurulduktan sonra insan hayatına ciddi katkılar sağladıkları için insan hayatını önemli ölçüde değiştirdikleri için vazgeçilmezler arasındalar. 2009'da kurulan whatsapp kurulduğunda bir avuç insan ile kurulmuş. Şu an 25-30 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış. Bilgiyi de dünya çapında üretmemiz lazım. Dünya ölçeğinde rekabet edebilir durumda olmamız lazım” ifadelerine yer verdi.

“Küreselleşen Dünya’da Üniversitelerin önemi artmıştır”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun da yaptığı konuşmada kalkınmada üniversitelerin önemine değinerek “Küreselleşen dünyamızda, yükseköğretim de ülkelere özgü bir etkinlik olmaktan çıkmış; küresel bir boyut kazanmıştır. İşte, ülkelerarası rekabetin neredeyse tamamen bilgi merkezli olduğu bu noktada, milletlerin vasıflarını koruyarak kendi varlığını geleceğe taşıyabilmesi için var olan beşeri sermayelerini işleyecek olan üniversitelerin önemi bir kat daha artmış bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

“Endüstriyel işbirliğinin temelini Bartın'da da atmaya gayret gösteriyoruz”

Rektör Uzun bilgi üretimin ve bunun insanlığın hizmetine sunmanın önemine de dikkat çekerek şu şekilde konuştu:

“Üniversite olarak dünyanın ulaştığı bilgi teknolojilerindeki bu aşamaların farkındayız ve dünyanın gerisinde kalmamak için 'Yeni YÖK'ün kalkınma ve kalite hedefleri doğrultusunda, bilginin merkezi olan üniversiteyi, üretimin merkezleri ile buluşturarak endüstriyel işbirliği çalışmalarının temelini Bartın'da da atmaya gayret göstereceğiz. Üniversitemiz, öğrencilerine sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif gelişim imkânları sunarak onların nitelikli bireyler olmalarını sağlarken, ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilen saygın bir üniversite olmayı da kendine hedef edinmiştir. Diğer taraftan, bölgemizin sahip olduğu zenginlikleri, bilimsel proje ve Ar-Ge çalışmalarıyla katma değere dönüştürmek vazgeçilmez amaçlarımızın başında gelmektedir.

Tüm paydaşlarımızla uyum içinde, sahip olduğumuz her türlü potansiyeli bölge ve ülkemizin hizmetine sunmak için her türlü gayreti gösterecek azim ve kararlıktayız. Bu bağlamda, üniversitemizin şehrimiz ve bölgemizin lokomotifi olmasını; nitelikli akademik personelimizin üniversitemizin sürekli iyileşen fiziki alt yapısını da kullanarak her açıdan yetişmiş mezunlar vermesini;  iç ve dış paydaşlarımızla iyi ilişkiler kurarak üniversitemizin gelişimini hedeflemekteyiz.”

 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un konuşma metninin tamamına ulaşmak için tıklayınız…

 

Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü öğretim elemanları Övgü Özparlak ve Reha Sarıkaya'nın müzik dinletisi sunduğu programda, “Endüstri 4.0-Eğitim 4.0 İlişkisi” konusundaki açılış dersini Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek verdi.

Akademik Giysi Töreni yapıldı

Açılış dersinin ardından 2017 yılı içerisinde Üniversitemizde profesörlüğe yükselen 9 öğretim üyesi ve doçentliğe atanan 8 öğretim üyesine cübbe giydirme töreni düzenlendi. Törende akademisyenlere cübbelerini Rektör Uzun giydirirken, profesörlere belgelerini Bakan Özlü, doçentlere ise Vali Dirim verdi.

Birincilere YÖK Başkanı Saraç’ın mektubu verildi

2017-2018 üniversite giriş sınavlarında aldıkları puanla, Üniversitemizin fakültelerine birinci olarak kazanan ve kayıt yaptıran öğrencilere YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın tebrik mektupları verildi. Tebrik mektuplarının Rektör Uzun tarafından verilmesinin ardından tören son buldu.

Basın-Yayın Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü

 

SON Haberler

  • BARÜ, kalite süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandırdı

  • BARÜ’de yapay zekâ ile eğitimin geleceği konuşuldu

  • BARÜ, akreditasyon süreçlerinde kalitesini bir kez daha tescilledi

  • Rektör Uzun, 23 Nisan’da koltuğunu çocuklara devretti

  • BARÜ’nün markalaşma sürecindeki temel unsurları TÜRK-PATENT tarafından tescillendi

  • Rektör Uzun, TRT EBA “Hedefe Doğru” programına konuk oldu

  • BARÜ’de tarihsel süreçleriyle ‘1915 Olayları’ anlatıldı

  • BARÜ’nün paydaşı olduğu projeyle tarihin dijital olarak aydınlatılması hedefleniyor

  • BARÜ ‘Psiko-Fest’ yüzlerce kişiyi bir araya getirdi

  • Rektör Uzun, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği toplantısına katıldı