BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Öğretim Üyemizin Patent Başarısı

Yayın Tarihi : 20/10/2017

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Kırmacı  “Taşınabilir Vorteks Tüpü Deney Seti” adlı buluşuna patent aldı. Sanayi, kamu ya da eğitim kurumları laboratuvarlarında ısıtma/soğutma testi ve deneylerinin yapılabileceği standartlaştırılmış portatif (taşınabilir) deney seti, basınçlı hava bulunabilen tüm ortamlara taşınarak kullanılabileceğinden çalışma ortamı sınırlamasını ortadan kaldırıyor.

Ekolojik açıdan zararlı olmadığı belirtilen buluş, günden güne azalan fosil yakıt kaynaklarının yanmasıyla oluşan gazların ve soğutma sistemlerinde kullanılan klora flora karbon (CFC) grubu soğutucu akışkanların ozon tabakasına olan olumsuz etkilerini de önemli ölçüde azaltacak. 2013-2017 yılları arasında yaptığı bilimsel çalışmalar sonucunda böyle bir patent başvurusu yapmaya karar verdiğini belirten Kırmacı, “Özellikle mühendislik alanında eğitim alan enerji grubu öğrencilerinin vorteks tüpü ile soğutma işlemini daha rahat anlayabilmeleri için böyle bir sisteme ihtiyaç olduğunu düşündüm. Bazı üniversitelerin laboratuvarlarında vorteks tüpü bulunmakta fakat yurt dışından getirildiği için çok yüksek maliyetlerde satılmaktadır. Bu buluş ile üniversitelerimiz hem yüksek maliyetlerden kurtulmuş olacak hem de milli bir ürüne sahip olmuş olacaktır” dedi. Ayrıca projenin uygulamaya geçirilmesi amacıyla "TÜBİTAK 1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programına" başvurduğunu da belirtti.

Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Kırmacı’yı başarısından dolayı tebrik eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, katma değer yaratan projeler üreterek bilimsel alanlarda üniversitemizi başarı ile temsil eden böyle başarıların artarak devam etmesini temenni etti.

"Taşınabilir Vorteks Tüpü Deney Seti " tıklayınız

SON Haberler

  • BARÜ’nün tüm yerleşkeleri ‘Sıfır Atık Belgesi’ almayı başardı

  • BARÜ, kalite süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandırdı

  • BARÜ’de yapay zekâ ile eğitimin geleceği konuşuldu

  • BARÜ, akreditasyon süreçlerinde kalitesini bir kez daha tescilledi

  • Rektör Uzun, 23 Nisan’da koltuğunu çocuklara devretti

  • BARÜ’nün markalaşma sürecindeki temel unsurları TÜRK-PATENT tarafından tescillendi

  • Rektör Uzun, TRT EBA “Hedefe Doğru” programına konuk oldu

  • BARÜ’de tarihsel süreçleriyle ‘1915 Olayları’ anlatıldı

  • BARÜ’nün paydaşı olduğu projeyle tarihin dijital olarak aydınlatılması hedefleniyor

  • BARÜ ‘Psiko-Fest’ yüzlerce kişiyi bir araya getirdi