BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

III. İstatistik ve Esnek Hesaplama Çalıştayı gerçekleşti

Yayın Tarihi : 17/05/2018

Üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlenen ‘III. İstatistik ve Esnek Hesaplama Çalıştayı’ 6 farklı üniversiteden öğretim elemanlarının katılımıyla tamamlandı.

Üniversitemiz Kutlubey Kampüsünde yapılan ‘III. İstatistik ve Esnek Hesaplama Çalıştayı’ Giresun Üniversitesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirildi. Ulusal Üniversiteler iş birliği protokolü kapsamında düzenlenen çalıştaya katılan Üniversitemiz Fen Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ahmet Karadağ ve Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Uğur Kölemen bilimsel noktada yapılabilecek çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Çalıştayın Düzenleme Kurulu Başkanı Üniversitemiz Fen Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi M. Bahar Başkır istatistik farkındalığını artırıcı etkinliklerin diğer tüm disiplinleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.   

Esnek hesaplama yöntemleri ile istatistik bilimini birleştiren çalışmaların paylaşıldığı çalıştayda Dokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güçkan Yapar ekibi ile birlikte alternatif bir öngörüleme yöntemi olarak önerdikleri ‘ATA Metod’ hesaplamaları için geliştirdikleri bilgisayar yazılımını tanıttı.

Gazi Üniversitesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikri Gökpınar katılımcılarla hipotez testlerinde asimptotik yöntemlere alternatif olarak önerdikleri ‘Parametrik Bootstrap Yöntemi’nin özel hali olan ‘Hesaplamalı Yaklaşım Testi’ni aktardı.

Ayrıca, Giresun Üniversitesi İstatistik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eren Baş sezgisel bulanık kümelere dayalı iki yeni bulanık regresyon fonksiyonu yaklaşımını, Giresun Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özge Cağcağ Yolcu ise aykırı değerler durumunda öngörü performansı etkilenmeyen, dayanıklı bir bulanık zaman serisi öngörü modeli hakkında bilgiler verdi.

Çalıştayda Kırklareli Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Nihat Tak aynı amaca yönelik farklı yöntemlerin, verinin performansına göre bulanık c-kümeleme yöntemi ile fonksiyonlar halinde belirlenmesini, Yakın Doğu Üniversitesi’nden Dr. Nuriye Sancar ikili Parçacık Sürü Optimizasyonu yaklaşımına dayalı olarak Cox PH modelinde etkili gözlem kümesinin tanımlanması, Bartın Üniversitesi İstatistik Bölümü a. Dr. Beste Hamiye Beyaztaş kısıtsız vektör otoregresif modeller altında çok değişkenli öngörü bölgelerinin belirlenmesinde asimptotik olarak geçerli yeni bir sıralı blok bootstrap yöntemini başlıklarında konuşmalarını yaptı.

Rektör Uzun teşekkür etti

Çalıştayda öğretim elemanları ve öğrencilerle biraraya gelen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise öğrenci odaklı bilimsel çalışmaların ve etkinliklerin Üniversitemiz önceliği içerisinde yer aldığını vurgulayarak, “Bu duyarlılıkla III. İstatistik ve Esnek Hesaplama çalıştayının gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi tebrik ederim.” dedi.

SON Haberler

  • BARÜ, kalite süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandırdı

  • BARÜ’de yapay zekâ ile eğitimin geleceği konuşuldu

  • BARÜ, akreditasyon süreçlerinde kalitesini bir kez daha tescilledi

  • Rektör Uzun, 23 Nisan’da koltuğunu çocuklara devretti

  • BARÜ’nün markalaşma sürecindeki temel unsurları TÜRK-PATENT tarafından tescillendi

  • Rektör Uzun, TRT EBA “Hedefe Doğru” programına konuk oldu

  • BARÜ’de tarihsel süreçleriyle ‘1915 Olayları’ anlatıldı

  • BARÜ’nün paydaşı olduğu projeyle tarihin dijital olarak aydınlatılması hedefleniyor

  • BARÜ ‘Psiko-Fest’ yüzlerce kişiyi bir araya getirdi

  • Rektör Uzun, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği toplantısına katıldı