BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Çeşm-i Cihan Sohbetlerinin İlk Konuğu Prof. Dr. Hüsrev Hatemi Oldu

Yayın Tarihi : 29/10/2017

Bartın Üniversitesi geleneksel olarak devam edecek olan “Çeşm-i Cihan Sohbetleri” adlı yeni bir etkinlikler serisi başlattı. Tıp alanındaki çalışmaları, şiirleri ve eserleri ile yakından tanınan Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, “Ceşm-i Cihan Sohbetlerinin” ilk konuğu oldu.

Bartın’ı bir kültür şehrine dönüştürmek hedefindeyiz

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Üniversitemizi cazip bir bilim merkezi haline getirmek için bütün imkânları kullanırken, tarihi, doğası ve köklü geçmişiyle kendini inşa etmiş Bartın'ı üniversitemizin katkılarıyla aynı zamanda bir kültür şehrine dönüştürmek hedefindeyiz. Üniversitemizin, Bartın'ımızın bilim ve kültür atmosferine katkı sağlayacak bir proje olan ‘Çeşm-i Cihan Sohbetlerinin" bütün paydaşlarımıza yarar sağlamasını diliyorum” dedi.

Unutulan birçok kelime ve insanı Hatemi’nin yazıları ile hatırladık

Bilimsel gelişmeleri takip eden ve bu gelişmeleri belirli bir kültür dairesinde yorumlayıp sentezleyebilen seçkin insanların varlığının toplum ve milletler için son derece önemli olduğunu belirten Rektör Uzun, “tıp biliminin bütün evrensel imkânlarını kullanarak geliştiren bir bilim insanı olmasının yanında memleketimizin geçirdiği değişim süreçlerini takip eden, değişim sırasında toplumunun yaşadığı sıkıntıları toplumuyla birlikte yaşayan, kendi cemiyetine karşı gösterdiği içtenliği şiir ve denemeleriyle estetize eden Hüsrev Hatemi’yi konuk etmekten gurur duyuyoruz” diye konuştu. Prof. Dr. Hüsrev Hatemi’nin bilim adamı kimliğinin yanında şair, yazar, entelektüel, musikişinas kimliği ile de tanındığını vurgulayan Rektör Uzun, çoktan unutulan birçok kelime ve kavramı, solgun fotoğraflarda kalan aydınlık yüzlü nice insanın onun yazdıkları sayesinde hatırlandığını belirtti.

Yoğun katılımın olduğu Çeşm-i Cihan Sohbetlerinin ilk konuğu olan Prof. Dr. Hatemi medeniyet kavramı üzerine konuştu. Medeniyet kavramının batıda sivilizasyon olarak ifade edildiğini belirten Hatemi, sivil ile sitenin aynı kökü paylaştığını, Medeniyet kavramının Arapça’da ise Medine şehrinden geldiğini söyledi. Medeniyet kavramının hem şehir hem de devlet olan yerlerde ortaya çıktığını belirten Hatemi, Uygurlar’ın  tarihte Türk kavimlerinden ilk defa şehir kuran bir kavim olduğunu, uygar kelimesinin ise buradan geldiğini vurguladı. Türkiye’nin Akdeniz medeniyetine tabi olduğunu dile getiren Hatemi, bu medeniyetin kurulmasında eski Mısırlıların, Hititlilerin, ve Perslilerin büyük rolü olduğunu söyledi.  

Etkinliğe Bartın Valisi Nusret Dirim, Belediye Başkan Vekili Erol Demirkoparanoğlu, akademik birim yöneticileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

SON Haberler

  • BARÜ’nün tüm yerleşkeleri ‘Sıfır Atık Belgesi’ almayı başardı

  • BARÜ, kalite süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandırdı

  • BARÜ’de yapay zekâ ile eğitimin geleceği konuşuldu

  • BARÜ, akreditasyon süreçlerinde kalitesini bir kez daha tescilledi

  • Rektör Uzun, 23 Nisan’da koltuğunu çocuklara devretti

  • BARÜ’nün markalaşma sürecindeki temel unsurları TÜRK-PATENT tarafından tescillendi

  • Rektör Uzun, TRT EBA “Hedefe Doğru” programına konuk oldu

  • BARÜ’de tarihsel süreçleriyle ‘1915 Olayları’ anlatıldı

  • BARÜ’nün paydaşı olduğu projeyle tarihin dijital olarak aydınlatılması hedefleniyor

  • BARÜ ‘Psiko-Fest’ yüzlerce kişiyi bir araya getirdi