BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Vakiflarin Önemi Anlatildi

Yayın Tarihi : 10/05/2016

Üniversitemiz Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi (IIBF) tarafindan “Devlet-i Aliyye’de Vakif, Toplum ve Ekonomi” konulu bir konferans gerçeklestirildi. Etkinligin açilisinda konusan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, vakif müessesesinin insanlik tarihi kadar eski oldugunu kaydederek “Vakifçilik insanlara yardim etmeyi amaçlayan ve bu yardim sonucunda manevi kazanimlari olan bir olgudur. Bizim kültürümüzün her evresinde var olan vakifçilik bir anlamda devletin yükünü de azaltan bir is görüyor. Toplum olarak vakif kültürünü canli ve saglam tutmamiz gerekmektedir.” dedi.

IIBF Dekani Prof. Dr. Said Kingir ise vakiflarin sosyal ve iktisadi hayatta pek çok faydalari bulundugunu belirterek “Öncelikle, sürdürülebilir kalkinmaya hizmet eden kurumlar olan vakiflar, insan odakli kalkinma anlayisini, ekonomik ve sosyal boyutlu dayanismayi, nesiller arasi dengenin kurulmasini, tabiata saygiyi ve tabiatin korunmasini öngörür. Bundandir ki hem dini hem de milli kültürümüzün temelinde ‘’esref-i mahlûkat’’ (yaratilmislarin en sereflisi) olarak ‘’insan’’ vardir. Medeniyet anlayisimiza ‘her sey insan için’ görüsü hâkimdir. Hayirli insanin, zengin ise sükretmesi fakir ise sabretmesi uygun görülmüstür. Bu bakimdan zengin bir Müslüman için çesitli sükür yollari vardir. Bunlarin en önemlisi ve toplumun refahi açisindan mühim olani sosyal yardimda bulunma sorumluluklaridir.” ifadelerini kullandi.

“Vakiflar Sosyal Denge ve Adaleti Korumaktadir”

Vakiflarin bir mali mülkiyetten çikarip ebedi olarak bir hayir cihetine tahsis etmek oldugunu belirten Kingir, “Osmanli toplumu bir sevgi, sefkat ve yardim toplumuydu. Tek cümle ile Osmanli’da hayat yardimlasmaydi. Osmanli insani bu merkezde egitilmis, bu ugurda hayirda yarismis ve bu yarisin bir sonucu olarak da hayir müesseseleri olan vakiflar kurmustur. Tarihi süreçte vakiflarin faydalarini tam kavrayamayanlar tarafindan vakif kurumuna zaman zaman yapilan itirazlar, vakif müessesesinin degerini düsürmez. Kaynagini ayet ve hadislerden alan vakiflar, tarih boyunca Müslüman toplumlarda sosyal yapiyi saglamlastirmada, sosyal denge ve adaleti korumada etkin bir rol üstlenmistir.” diye konustu.

“Osmanli’da Hayat Yardimlasmaydi”

Konferansi veren Yildiz Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Said Öztürk ise Osmanli Devleti’nde vakif kültürü ve bunun sosyal yansimalari konusunda konustu. Öztürk, “Islamiyet’te vakiflar insanlarin baska canlilar için çesitli hizmetleri yerine getirmesi için kurulmustur. Osmanli Devleti’nde de bu yapi etkin olarak islemistir. Osmanli’da hayat bir yardimlasma olarak en ücra cografyalarda yasayan insanlara dahi ulasmistir. O dönemde insanlarin sosyal ihtiyaçlarini karsilamada vakiflar çok etkili olmustur. Osmanli'nin, sosyal ve iktisadi hayatinin gelismesinde önemli rol oynamistir.” dedi.