BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Ünlü Matematikçi: Arilarla Bize Verilen Mesajlar Var

Yayın Tarihi : 23/10/2015

Matematik biliminin önemli isimlerinden Prof. Dr. Hasan Hilmi Hacisalihoglu Bartin Üniversitesinde “Fraktallar ve Arilarin Matematik Dünyasi” adli bir konferans verdi. Fen Fakültesi tarafindan düzenlenen etkinligin açilis konusmasini yapan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, matematiksel düsünmenin önemine vurgu yaparak, matematigi bir korku alani olmaktan çikarilmasi için egitimcilere önemli görevler düstügünü söyledi. Rektör Kaplan “Matematik hep çekinilen bir alan olmustur. Rakamlarin büyülü dünyasi olabildigince ögrencilerimizi sokmamiz gerekiyor. Böyle olursa, bu alan korku alani olmaktan çikacak ve kendisine sempatiyle yaklasilan bir alan olacaktir. Insanlara egitim hayatinin ilk yillarindan itibaren matematik sevgisinin kazandirilmasi gerekiyor. Bu noktada is egitimcilere ve onlarin becerilerine kaliyor. Matematigi sorun olarak görmekten çikarmaliyiz, çünkü matematiksel düsünce bizim için çok önemli.” dedi.

Ünlü Matematikçi Arilarin Matematik Dünyasini Anlatti

Ardindan konferansi veren Türk Matematik Derneginin kurucusu, sayisiz kitabi üniversitelerde ders kitabi olarak okutulan ve yetistirdigi yüze yakin akademisyenle “Hocalarin Hocasi” olarak da bilinen Hacisalihoglu, fraktallari ve arilarin matematik dünyasini anlatti. Hacisalihoglu, arilarin muhtesem mühendisler oldugunu belirterek, “Düzgün altigen içerisinde kovan olusturan arilar inanilmaz bir mühendislik harikasi olusturuyorlar. 70 bine yakin ari bir arada çalisarak altigenlerin boyutlarini, kalinliklarini ve yerlerini hiç sasirmadan yerlestirebiliyorlar. Kimden komut aldiklari ve hangi formülü uyguladiklari bilinmeyen arilar, çok düzgün ve muhtesem bir eser ortaya çikariyorlar. Her taraftan ayni anda örülmeye baslanan peteklerde hiçbir deneme ve yanilma olmadan son altigeni yerlestirecek yer kaliyor.” diye konustu.

“Tanri Biz Görüp Ögrenelim Diye Arilari Örnek Koymustur.”

Arilarin kusursuz çalisma düzeni hakkinda bilgiler veren Hacisalihoglu, Arilarin dünyasindaki bu muhtesem isleyisle Tanri’nin insanlara bir mesaj verdigini de ifade etti. Hacisalihoglu “Biz insanlar kalemle bu isi yapmaya kalksak birçok deneme yapmak zorunda kaliriz. Ancak binlerce ari bunu kusursuz bir sekilde yapabiliyor. Arilari bu kadar mükemmel olarak yaratan Tanri bizim bazi seylerin farkina varmamizi istemistir. Biz görüp ögrenelim diye arilari örnek olarak koymustur. Biz arilari görüyoruz, ögreniyoruz, ancak taklit edip onlarin yaptiklarini uygulayamiyoruz. Arilar gibi diger tüm canlilardan da örnek almamiz ve farkina varmamiz gereken noktalar var.” ifadelerini kullandi.
Düzenlenen etkinlik Rektör Kaplan ve Bartin Valisi Seyfettin Azizoglu’nun Hacisalihoglu’na tesekkürlerinin ardindan verdikleri hediyelerle son buldu. Konferansa ayrica Il Emniyet Müdürü Isa Aydogdu ile ögretim elemanlari ve ögrenciler katildi.