BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemizde “Süper Iletken Bor“ Konferansi

Yayın Tarihi : 30/05/2016

 Üniversitemiz Fen Fakültesi tarafindan gerçeklestirilen “Süper Iletken Bor" adli etkinlikte gelecegin yakiti olarak bilinen “bor minerali” anlatildi. Fen Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ali Ihsan Demirel, etkinlikte yaptigi açilis konusmasinda, “Süper Iletken Bor" enerjisinin birçok alanda kullanilabilecegini belirtti. Demirel, “Etkinligimizde bor madeninin kesfinden son gelismelere kadar yasanan olaylardan bahsedecegiz. Bor madeni gelecegimiz için ne kadar önemli, biz bu noktada ne yapabiliriz sorularina cevap aramaliyiz.  Biliyorsunuz ‘bor’ askeri amaçlar için de kullanilabilen, stratejik öneme sahip bir yakittir.  Ülkemizde bu konuyla ilgili kapsamli çalismalar yapilmali, elimizdeki imkânlar kullanilmalidir.” dedi.

Ardindan konferansi veren Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Gencer “Süper Iletken Bor" konusunun 1911 yilinda kesfedildigini kaydederek, “Süper iletken bor alaninda eski yillardan bugüne kadar arastirma yapan 11 bilim adamina Nobel ödülü verildi. Süper iletken bor enerjisinin özelligi enerjiyi bir yerden bir yere naklederken enerji kaybinin olmamasidir. Ikinci özelligi, manyetik alani barindirmama özelligidir. Bor su an ABD, Çin ve Japonya’da, tonu 400 dolardan satiliyor. Bor madeni dünyada yüzde 72’lik bir oranla en fazla Türkiye’de var. Bor minerali gelecekte daha büyük önem tasiyacak. Dünyadaki tüm savaslarin altinda enerji olacak.” diye konustu.

Poster Sunumu Gerçeklestirildi

Gerçeklestirilen etkinlik kapsaminda Bartin Üniversitesi sergi alaninda Fen Fakültesi ögrencileri tarafindan hazirlanan posterler de sergilendi. Moleküler biyoloji ve genetik alaninda bilinmeyen ve yanlis bilinen konularin aktarildigi sergide, 53 çalisma yer aldi. Sergiyi gezenler, ögretim elemanlari ve ögrenciler tarafindan bilgilendirildi.