Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan Hitit Üniversitesinde Konferans Verdi

Yayın Tarihi : 30/12/2014

Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Hitit Üniversitesinde “Köy Gerçekligi Baglaminda Köy Romani” konulu bir konferans verdi. Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü tarafindan gerçeklestirilen konferansa ögrenci, ögretmen, akademisyen ve konuya ilgi duyan çesitli meslek dallarindan birçok kisi yogun ilgi gösterdi. Konferans öncesinde Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’i makaminda ziyaret etti ve davetten duydugu memnuniyeti dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Alkan ise üniversiteler arasinda fayda saglayacak her türlü isbirliginin önemine deginerek Prof. Dr. Kaplan’in bir konferans nedeniyle Hitit Üniversitesinde bulunuyor olmasindan büyük bir mutluluk duydugunu belirtti. Prof. Dr. Ramazan Kaplan’in makam ziyareti sirasinda Karamanoglu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ve Yüksek Ihtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Rüstü Karaman da kendisine eslik ettiler.

Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Türk edebiyatinda Ahmet Mithat Efendi’den Cumhuriyet’e kadar geçen sürede köy içerikli çesitli roman ve hikâyeler yazildigini, özellikle Refik Halit Karay’in köyü anlatma anlayisinin ve üslubunun önemli ve farkli oldugunu vurguladi. Cumhuriyet yillarinda Refik Halit Karay’in çizgisi sürdürülseydi köy romaninin çok farkli ve daha iyi yerlerde olabilecegini belirten Rektör Kaplan, Cumhuriyet yillarinda köy romanciliginin tam olarak anlasilamadigini ve dogru sekillenmedigini savundu. Bu baglamda köy gerçekligi derken insanin unutuldugunu belirtti. Edebiyatin toplumu anlatirken bireyi de ihmal etmemesi gerektigi üzerinde duran Rektör Kaplan, “Edebiyat kendine has dili ve estetik degerleriyle basli basina bir olgudur; bu sebeple insani ilgilendiren hirs, ask, nefret, merhamet gibi evrensel duygu ve düsüncelere yer veren eserler kaliciligi yakalamistir.” dedi.