BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemiz 2012–2013 Akademik Yili Açilis Töreni Sona Erdi.

Yayın Tarihi : 10/10/2012

Bartin Üniversitesi 2012 – 2013 akademik yili açilis töreni düzenlendi. Bartin Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen törene Vali Bülent Savur, Garnizon Komutani Dz. P. Alb. Mehmet Sandikli, Belediye Baskani Cemal Akin, Cumhuriyet Bassavcisi Saban Yilmaz, Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Rektör Yardimcilari, protokol üyeleri, akademisyenler ve üniversiteliler katildi. Törene konusmaci olarak katilmasi beklenen YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmus Günay, katilamayacagini bir telgrafla bildirdi. Günay telgrafinda; “Törene, Tunus Egitim Bakaninin bugün YÖK’ü ziyareti nedeniyle istirak edemeyecegimi bildirmek isterim. 2012–2013 akademik yilinin basta ögrencilerimize, akademik camiaya ve tüm idari personelimize hayirli, ugurlu ve basarili olmasini yürekten dilerim.” dedi.

Açilis Töreni Videosu

Açilis konusmasini yapan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “2008’de göreve ilk geldigimizde agir bir sorumluluk aldik. Mesai saati tanimaksizin çalisacagimizi ifade etmistim. Geride biraktigimiz dört yil sonrasinda, bizi bu göreve tekrar getiren Sayin Cumhurbaskanimiza, YÖK Genel Kurul ve Yürütme Kurulu Üyelerimize tesekkürlerimi ifade etmek istiyorum.” dedi.

Agustosta yeni kampüs alanina tasinmis olacagiz

2008’de burada faaliyet gösteren Orman Fakültemiz ile Meslek Yüksekokulumuz vardi. Biz o günlerde ilk is olarak Devlet Planlama Teskilati ve devletin degisik organlariyla yaptigimiz görüsmeler neticesinde, önerilen planlar ve stratejiler dogrultusunda yeni bir kampüs arayisi içerisine girmistik. Fakat bu süreç geride kaldi. 1837 kisiyle kamulastirma isini sürdürdügümüzü ve sonuçlandirdigimizi söylersem, yasamis oldugumuz zorlugun derecesini herhalde ifade etmis olurum. Sevinçle ve iftiharla söylüyorum, yeni kampüste binalarimizin kimisi bitmek üzere, kimisinin de temelleri yükseldi. Pek yakin bir zamanda TOKI kanaliyla yapacagimiz binalar da bu yapiya eklendigi zaman, 2016 sonuna dogru orada pek çok akademik birimimiz yükselmis olacak. Önümüzdeki agustos ayinda da insaati devam eden dersligimize tasinmis olacagiz.

341 ögretim elemanimiz var 2012 sonunda 405’e ulasmasini bekliyoruz

2008’de görevi devraldigimizda Üniversitemizde 87 ögretim elemani, 47 idari personel vardi. Bu sayilar artmaya devam ediyor. Bugün 341 ögretim elemanimiz var. 2012 sonu itibariyla da bu sayinin 405’e ulasmasini bekliyoruz. %63’e varan bir artis bekliyoruz. Bu artis, üniversitenin yasadigi zorluklari degerlendirdigimiz zaman gerçekten fevkalade güzel bir artistir. Üstelik artik hiçbir üniversite rakipsiz degil, attiginiz her adim kamuoyu tarafindan takip ediliyor. Bu rekabet, artik üniversiteleri 20–30 yil önceki üniversitelerden farkli kiliyor. Çünkü rekabet, kalitenin artmasinda önemli bir faktördür. 2017 yili baslari itibariyla 881 ögretim elemanimizin, 350 idari personelimizin olacagini düsünüyoruz. Bu sayilar Kalkinma Bakanligi ile koordineli olarak belirlenmis sayilardir.

Ögrenci sayimiz 7413’e yükseldi

2008’de 2086 ögrencimiz vardi. Bugün itibariyla 7413 ögrencimiz var. Ek yerlestirmeyle gelen ve henüz kaydini yaptirmayan ögrencilerimiz var. Bu artis, beraberinde çok ciddi sorunlar da getiriyor. Burada bizi en çok üzen, barinma sikintisidir. Bu sikinti, Üniversitemizin gelisme egilimini geciktirici bir faktördür. Bütün bunlara ragmen yeni politikalar sayesinde kisa zamanda bu durumun asilacagini ve ögrencilerimizin gerçekten kendilerine ve insana yarasir ortamlarda ögrenimlerini sürdüreceklerini düsünüyorum. Sevgili ögrenciler, bu sikinti sadece bizde yasanmamaktadir. Bu sikintilar, birçok ilimizde bulunmaktadir. Bizim her yil 1000 kisi kapasiteli yurtlara ihtiyacimiz var. Fakat bunu ne Bartin ne de bu sikintilari yasayan baska illerimiz karsilama gücündedir. Asla umudumuzu kaybetmiyoruz. Devletimizin gücüne inaniyoruz. Bu sorunlarin da kisa zamanda çözülecegine inaniyoruz.

Üniversitemizin olmazsa olmazlarindan biri de kütüphanedir. Biz 2008’de kütüphanemizi devraldigimiz zaman 4500 dolayinda bir materyal vardi. Bugün bu rakam 22200’e ulasmistir. Ögrencilerimizin ihtiyaç duydugu herhangi bir kitap oldugu zaman bunu bize aktardiginizda bu kitabi aliriz ve kütüphanemize koyariz.

Üniversitenin ihtiyaç duyulan temel birimlerinden biri de laboratuvarlardir. Su anda yeni laboratuvarlar olusturduk. Bizim mühendislik gibi uygulamali bilimlerde ögrenim gören ögrencilerimiz mezun oldugunda en gelismis üniversitelerden mezun olmus ögrencilerle yan yana geldigi zaman, temel anlamda almasi gereken egitimi mutlaka almis olacak. Yani ögrencilerimiz mezun oldugunda, akranlariyla yarisabilecek bir donanimi burada elde etmis olacak. Bu amacin pesindeyiz ve bunu önemsiyoruz.

Rektör Kaplan, 4 Yilda 4 Fakülte Kurduk

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Fakülte kurmak, bölüm kurmak gerçekten ciddi bir istir. Biz 4 yilda 4 fakülte kurduk. Su anda bizimle ayni dönemde kurulmus ve bilimsel faaliyetlerini sürdürmekte olan üniversitelerimizin çogu, kurulustaki fakültelerle devam ediyor.” diye konustu.

Akademik Yapilanmanin %90’ini Tamamladik

Akademik birim yapilanmasinin %90 tamamlandigini belirten Rektör Kaplan, “Birkaç fakülte daha ilave etmeyi düsünüyoruz. Bunlarin basinda hukuk fakültesi geliyor. Hukuk Fakültesi alaninda aynen tipta oldugu gibi sikintilar var. Bu sikintilardan dolayi YÖK’ün çekinceleri var. Fakat bu çekinceler biraz yumusadiginda ya da o konuda biraz daha farkli düsünme egilimine girildigi zaman sanirim ki o fakültemizi de kurmus olacagiz. Eger o olmazsa hukuk fakültesinin yerine yine Üniversitemiz ve ülkemizin ihtiyaci baglaminda düsünecegimiz yeni akademik birimleri devreye sokmak istiyoruz. Üniversitenin degeri, fakülte sayisinin çokluguyla ölçülmez. Önemli olan, o yapinin içerisini bilimsel zihniyet ve güçle doldurabilmektir.” dedi.

Uzaktan Egitime 114 Ögrenci kayit yaptirdi

Bu yil uzaktan egitime baslandigini belirten Rektör Kaplan, “Uzaktan Egitime, 114 ögrenci kayit yaptirdi. Yine yeni kurulan bir üniversitenin uzaktan egitimin imkânlarini saglayarak, o donanimi ortaya koyarak 114 ögrenci kabul etmesi de hakikaten sevinilecek, övünülecek bir durumdur.” diye konustu.

Ögrencilerimize sahip çikalim. Fahis fiyatlarla ev vermeyelim

Bartin’daki barinma sikintisina da deginen Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Hepimizin disarida okuyan çocuklari var. Bir hoca olarak, bir baba olarak, bu ülkenin bir bilim insani olarak sesleniyorum. Buraya gelen çocuklarimiza, ögrencilerimize sahip çikalim. Fahis fiyatlarla ev vermeyelim. Elbette kazanalim, fakat firsatçilik yaparak Bartin’daki insanlarin da imajini zedeleyecek bir davranis içerisine girmeyelim. Insallah bu çagrimiza karsilik buluruz. Tabii ki ögrencilerimizin sorunu ile ilgili bizim de çalismalarimiz var. Yeni yerleske alanimizda 500 dönümlük araziyi Kredi Yurtlar Kurumu’na devrettik.” dedi.

Üniversitenin uluslararasi iliskilerini önemsedigini belirten Rektör Kaplan; Erasmus yöntemi ile farkli ülkelere daha çok ögrenci göndermek istediklerini ve uzaktan dil egitimi baslatmak için çalismalari oldugunu, Bologna sürecini su anda gelismis üniversiteler düzeyine çektiklerini, fakat bundan sonra yeni dönemde kalite çalismalarina agirlik verdiklerini, Üniversitenin her alanda kaliteli egitim veren bir noktaya çekilmesinin temel hedeflerden birisi oldugunu söyledi.

Yeni arastirma merkezleri kuracagiz.

Yeni arastirma merkezleri kuracaklarinin müjdesini veren Rektör Kaplan, bu merkezlerin Tibbî ve Endemik Bitkiler Uygulama ve Arastirma Merkezi, Odun Uygulama ve Arastirma Merkezi, Yenilenebilir Enerji Uygulama ve Arastirma Merkezi olacagini söyledi.

Rektör Kaplan sözlerine söyle devam etti: “Su anda yine göreve ilk defa basliyoruz, ilk defa baslamanin heyecaniyla çalisacagiz, ilk defa basliyor olmanin heyecaniyla kosacagiz. Arkadaslarimdan özellikle istirham ediyorum, her zaman kosalim, hep birlikte cömertçe kosalim. Bu ülkeye borcumuz var. Bu borcumuzu ancak bu zamana kadar olusturdugumuz birikimi ülkemize, ögrencimize, insanliga geri döndürmekle ödeyebiliriz.”

Vali Savur: Evlatlarimizin saglik, sihhat ve mutluluk içinde egitim yapmalarini saglamakla yükümlüyüz

Ögrencilerin birçok sorununu dinleyerek çözüm arayisina gidilebilecegini belirten Vali Savur; “Bu sabah yol kenarinda ögrencilerimiz yürüyorlardi ve yolun kenarinda kaldirim yoktu. Buna bizzat sahit oldum. Gençlerimizle toplanmamiz, onlari dinlememiz, sorunlarini tespit etmemiz ve not almamiz gerekiyor. Ondan sonra koordine içerisinde de üniversitesiyle, valisiyle, belediyesiyle, diger kurum ve kuruluslariyla o evlatlarimizin saglik ve mutluluk içinde egitim yapmalarini saglamak gibi bir yükümlülügümüz var. Bu anlamda Sayin Rektörümüze de söylüyorum, ilk firsatta ögrencilerimizle bir toplanti yapalim.” diye konustu.


Gelin Bartin’a Yurt Insaati Yapin

Yurt ihtiyacinin bir vali olarak kendisini de ilgilendirdigini belirten Savur, “Tabii ki Bartin insani, evlatlarina sahip çikiyor; bunda hiç süphe yok. Arada birkaç tane firsatçi çikiyor, ama onlar elenir. Bu insanlar bizim çocuklarimiz, bizim insanlarimiz. Ortada bir gerçek var, 7500 ögrenci olmasina ragmen özeliyle, resmisiyle birlikte yaklasik 2200 yatak kapasitesi var. Bu yönden de yetersiz kaliyoruz. Önümüzdeki ay, bir sirket tarafindan 620 yatak kapasiteli yurt insaati temeli atilacak. Benim sahsi olarak yatirimci ve mütesebbislerden ricalarim var. Gelin Bartin’a yurt insaati yapin.” dedi.