BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Sporda Kadinlar Desteklenmeli

Yayın Tarihi : 14/12/2015

 Üniversitemiz Spor Kulübü tarafindan “Kadin Sporcu Üçlemesi Konferansi” gerçeklestirildi. Etkinligin açilisinda konusan Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Kul, bilimsel alanda sporda cinsiyet konusunun uzun zamandan beri tartisildigini belirterek, kadinlarin spor ve fiziksel aktiviteye katilma noktasinda politikalar olusturmak gerektigini söyledi. 

Daha sonra beden egitimi ve spor alaninda çok sayida yayini olan Prof. Dr. Mehmet Günay, sporda kadinlarin yerinden bahsetti. Günay, kadinlarin sporda yetirince temsil edilmedigine deginerek “Özellikle ülkemizde erkek egemen bir spor yapilanmasi var. Kadin sporda gizlenen, saklanan bir unsur olarak karsimiza çikmaktadir. Hatta büyük kulüplerimizin bayan takimlarinda erkek antrenörler, erkek teknik direktörler ve erkek spor egitmenleri var. Sporda kadin sayisi artmali ve kadinlarimiz sporun degisik platformlarinda yer almalidir.” dedi.

“Kadinlari Bilimsel Olarak Spordan Uzak Tutan 3 Faktör Var”  

Kadinlarin biyolojik olarak sporda dezavantajli kilan üç faktörün oldugunu da kaydeden Günay “Spor yapan kadinlar bazi problemlerle karsilasabilmektedir. Bu problemlerin arasinda en ciddi olani Amerika’da yapilan arastirmada ortaya konan üç problemdir. “Kadin Sporcu Üçlemesi” denilen bu problemle bayan sporcularimiz enerji, menstrüel ve kemik sorunlari yasamaktadir.” diye konustu.

Konferans BESYO Müdürü Kul ve Saglik, Kültür ve Spor Dairesi Baskani Halil Ibrahim Yildiz katkilarindan dolayi Günay’a plaket ve çiçek takdim etmesinin ardindan son buldu.