BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

“Siddet Yanlisi Selefi Gruplar Tespitler ve Degerlendirmeler“

Yayın Tarihi : 18/03/2016

 Üniversitemiz Islami Ilimler Fakültesi tarafindan “Siddet Yanlisi Selefi Gruplar Tespitler ve Degerlendirmeler“ konulu bir konferans gerçeklestirildi. Konferansa konusmaci olarak katilan Marmara Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ilyas Üzüm, son yillarda yaptigi eylemlerle dünya kamuoyunun gündeminden düsmeyen ISID terör örgütü ile ilgili bilgiler verdi. Üzüm, “DAIS; El-Kâide, Sebab, Boko-Haram gibi silahli gruplar kendilerini nasil temellendirirlerse temellendirsinler, Islam’in hem genel ilkeleri hem de özellikle ‘cihatkonusundaki hükümleri ile ciddi anlamda yüzlesmelidirler. Cihadi Selefilik mezhebinden olan bu gruplarin yaptiklarinin Islamdan onay alabilecek cihat faaliyeti olmadigi ve terör eylemi oldugu açikça görülmektedir.” dedi.

“Intihar Eylemleri Yapanlar, Müslüman Olamaz

Prof. Dr. Üzüm, terör örgütlerinin Islam bayragi altinda intihar eylemleri gerçeklestirmesine de tepki göstererek “Islam âlimlerinin büyük çogunlugu ve fetva kuruluslari, intihar eylemlerinin hiçbir sart ve durumda Islamiyetten onay almasinin mümkün olamayacagini kaydetmektedir. Bu olay her seyden önce bir intihardir; bilerek ölmeye ya da öldürülmeye riza göstermektir. Oysa Islamda can kutsaldir, intihar kesinlikle haramdir. Pazar yerleri, alisveris ortamlari gibi yerlere düzenlenen eylemlerde muharip olmayan kimseler de ölmektedir. Oysa Islamda savasmayan kimselerin öldürülmesi caiz degildir. Bu tür eylemler suçsuz insanlarin da canina mal olmaktadir. Oysa Islamda suçlar bireyseldir; dolayisiyla ceza suçu, isleyene racidir. Nitekim Kuranda, ‘Hiç kimse bir baskasinin günahini çekemez.buyrulmaktadir.” diye konustu.    

Etkinlikte konusan Üniversitemiz Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yakup Civelek de üniversite olarak ülkemizin ve bölgenin sorunlarina çözüm üretme gayreti içerisinde olduklarini söyledi.

Konferansa, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, bazi il müdürleri, akademisyenler ve ögrenciler katildi.