“Sayistay Denetimi ve Sayistay Yargisi“

Yayın Tarihi : 18/03/2016
Üniversitemiz Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi (IIBF) tarafindan "Sayistay Denetimi ve Sayistay Yargisi" konulu bir konferans gerçeklestirildi. Etkinligin açilisinda konusan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Sayistay’in bir denetim organi olarak öneminden bahsederek “Sayistay, en genel anlamda kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarinin bütün gelir ve giderleri ile mallarini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) adina denetlemektir. 5018 sayili Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile devletimiz, yöneticilerine olan güvenini göstermis oldu. Yani bu kanun ile artik yöneticilerimiz, kendilerine verilen bütçeyi anayasanin kendisine sagladigi yetkiler çerçevesinde daha rahat kullanabilecekler. Bütün arzumuz milletimizin alin teri olan paranin, etkili ve verimli kullanilmasi yönündedir.” dedi.

Sayistay Denetimini Anlatti

Konferansa konusmaci olarak katilan eski Sayistay Üyesi Abdurrahman Acar, Sayistay denetimi ve yargisi konusunda tecrübelerini aktardi. Acar, Sayistay’in devlet kurumlari içerisindeki yerini aktararak “Sayistay, hem bir yüksek denetleme hem de bir mahkeme olarak Türk milleti adina kamu idarelerini ve sosyal güvenlik kurumlarini denetlemektedir. Vergi ve benzeri mali yükümlülükler ve ödevler hakkinda Danistay ve Sayistay karari arasindaki uyusmazliklarda Danistay kararlari esas alinir. Burada amaç en verimli harcamayi yaparak devletin planli ve dengeli ilerlemesini saglamaktir. Kamu zararinin olusmamasi için gerekli denetimleri yapmaktir. Bu noktadan bakilinca hiçbir seyin denetimsiz yürüyemeyecegi ortadir. Denetimsiz bir devlet ise düsünülemez.” diye konustu.

Konferansa, Belediye Baskan Vekili Erol Demirkoparanoglu, bazi il müdürleri, akademisyenler ve ögrenciler katildi.