BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Rektörümüz, Vizyon 2023 Dergisinin Sorularini Yanitladi

Yayın Tarihi : 09/08/2012

Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Vizyon 2023 dergisinin sorularini yanitladi. “Bartin Üniversitesi, Türkiye’nin kültürel, ekonomik ve sosyal kalkinmasina katkida bulunan saygin bir egitim, bilim ve teknoloji üniversitesi olacaktir.” sözünden, bizler ne anlamaliyiz? sorusunu Rektör Kaplan, “2008 yilinda egitime baslayan Bartin Üniversitesi, üç yil içinde büyük bir gelisme gösterdi; Bati Karadeniz Bölgesinde yeni bir egitim, arastirma ve bilgi üretim kaynagi oldu. Üniversitenin en önemli amaci, nitelikli arastirma ve projeler yapmak, gelecek nesilleri rekabet gücü yüksek donanimli bireyler olarak yetistirmektir. Bu amaç dogrultusunda çalisan Bartin Üniversitesi, logosunda ifade edildigi gibi, egitimi ve bilimsel ilerlemeyi öncelemekte, Bartin ilinin yöreselliginden yola çikarak evrensel bilim yolunda ilerlemeyi, insanlik ve bilim dünyasina yol gösterici bir kurum olmayi hedeflemektedir.” diye cevapladi.

“Bartin Üniversitesi, kurulusundan bugüne fakülte, yüksekokul, enstitü anlaminda hangi branslari öncelik olarak seçti? Akademisyen kadronuz, hizmetin yerine getirilmesi için yeterli mi? Önümüzdeki egitim ögretim yillarinda Bartin Üniversitesine katmayi düsündügünüz yeni branslar var mi?” sorularina ise Rektör Kaplan, “Bartin Üniversitesi; egitim, fen, sosyal bilimler ve mühendislik gibi alanlari bütüncül bir yaklasimla ele alir. Bütüncül yaklasimin geregi olarak egitim; insan ve toplum bilimleri ile mühendislik ve doga bilimleri arasinda bir denge kurmayi, bu alanlar arasindaki kopuklugu ortadan kaldirmayi hedeflemektedir. Bu nedenle mevcut fakülte ve yüksekokullardaki bölümlerin her birine esit önem ve deger verilmektedir." seklinde cevap verdi.

“Bartin, tarihî ‘Paplagonia’ bölgesindeki antik kentler olan Sesamaos (Amasra), Kromna (Kurucasile) ve Erytinoi (Çakraz)'yi de sinirlarinda barindiriyor. Kültür ve turizm anlaminda soruyorum. Üniversitenin, 3000 yila yakin bir geçmise sahip bu ‘kazanimlar’a bakis açisi nedir? Koruma, kollama ve yeni eserleri ortaya çikarma anlaminda çalismalari var mi? Ilmî bir gözle, konuyu nasil degerlendirmeliyiz?” sorularina ise Rektör Kaplan, "Bartin ili ve çevresi sosyal, tarihî ve turistik açidan cazip bir bölgedir. Üniversitemiz, Bartin ili ve çevresinin tarihî ve dogal zenginlikleri ile güzel sanatlarinin tanitimi ve gelismesine katki saglayici çalismalari desteklemektedir. Bölge ve çevrenin arkeolojik varligini arastirma ve degerlendirmek amaciyla Edebiyat Fakültesinde Arkeoloji Bölümü kurulmustur. Ayrica yesil çevre bilinci ve kültürünü gelistirerek akademik ve idari personel ile ögrencilerin, topluma ve çevreye karsi duyarliligini artirma üzerinde durulmakta ve doga dostu bir kampüs alani insa etme yönündeki arastirmalara öncelik verilmektedir. Yeni kampüs ile birlikte yesil bir çevre olusturma çabalari sürmektedir. Egitim, sosyal ve spor amaçli yesil alanlar olusturma, Üniversitemizin yapilasmasi sirasinda Bartin ilinin dogal güzelligi ile uyumlu bir estetik anlayisi yasama geçirme, dogal güzelliklerden dört mevsim yararlanilabilecek mekânlar olusturma çalismalarina hiz verilmektedir. Meslek Yüksekokulu bünyesindeki bazi programlarla da, Bartin basta olmak üzere Amasra, Kurucasile ve Ulus ilçelerinde turizm kültürü ve bilincinin gelistirilmesine, tabiat ve tarih varliklarinin degerlendirilmesine önem verilmektedir. Bu baglamda Kurucasile'de, Gemi Insaati ile Yat Isletme ve Yönetimi; Ulus ilçesinde Tekstil Teknolojisi ile Ormancilik ve Orman Ürünleri programlan açilmis ve ögretime baslanmistir. Amasra'da, uygun ögretim binalari bulundugunda turizme yönelik programlar açilmasi planlanmaktadir.” diye cevap verdi.

Vizyon 2023 Dergisini görüntülemek için tiklayiniz.