BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Prof. Dr. Özcan: “Çanakkale Zaferi Olmasaydi, Bagimsiz Bir Islam Devleti Kalmazdi”

Yayın Tarihi : 21/03/2016

 Bartin Valiligi ile Üniversitemiz ortakliginda Çanakkale Zaferinin 101. yil dönümü nedeniyle “Çanakkale Savasi’nin Düsündürdükleri” adli bir konferans düzenlendi. Konferansa konusmaci olarak katilan Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi eski Rektörü, Sakarya Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Özcan Çanakkale Zaferiyle bugün Islamiyetin bagimsiz bir din olarak yasanabildigini belirterek “Çanakkale Savasi öncesi müttefik devletler arasinda yapilan toplantilarda konusulanlar bize ders olmalidir. Sairin dedigi gibi o son cephe düsseydi, son ordu yenilseydi, yeryüzünde bagimsiz hiçbir Islam devleti olmayacakti.  Çanakkale Savasi’ni ve tarihimizi sadece gerçeklestigi tarihi bilerek degil, anlayarak bilmemiz gerekiyor. Ancak, ecdadimizin yasadiklariyla tecrübelenerek dogru adimlar atip olmamiz gereken yerde olabiliriz.” dedi.

“Çanakkale Savasi Senaryosu, Bugün Yine Oynaniyor”

Çanakkale Savasi öncesi Ingilizlerin liderliginde yeni bir dünya haritasi çizildigini aktaran Özcan, yazilan senaryonun Çanakkale Savasi ile oynanmaya baslandigini ifade etti. Özcan, 100 yil önce oynanan oyunun bugün yine Türk milleti üzerinde oynandiginin altini çizerek “Çanakkale Savasi’ndan bir yil önce Ingiltere her seyi planlamisti. Osmanli Devletinin direncini kirmak için Arap Yarimadasi’nda Mekke emirine çesitli vaatlerde bulunarak ayaklanma çikarttilar. Balkanlarda da durum ortadaydi zaten. Araplara bagimsiz bir devlet ve hilafet sözü verdiler, Yahudilere merkezi Kudüs olan bir devlet sözü verdiler, diger milletlere de aynisini yaptilar. Savastan galip gelmeleri halinde vadettikleri bu sartlar, savas sonunda gerçegin ortaya çikmasina neden oldu. Ayni topraklar birden fazla devlete verilmisti. Ingiltere bunu inkâr etmedi; savas sartlarinin bunu gerektirdigi gerekçesiyle kendi aralarinda anlasmalarini söyledi. Bu da anlasma degil, kendi aranizda savasin anlamina geliyordu. O günden bu yana Orta Doguda savas ve kan hiçbir zaman durmadi. Çanakkalede 100 yil önce uygulanan bu senaryo, 100 yil sonra bugün yine Türk milleti üzerinde uygulanmak isteniyor. Iste biz Çanakkaleden aldigimiz bu dersle adimlarimizi dogru atmaliyiz. Bilimle yogrulan insanlar olarak hedeflerimizi dogru belirlemeliyiz.” diye konustu.

Etkinlik sonunda Bartin Valisi Seyfettin Azizoglu ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, konusmalarindan dolayi Prof. Dr. Özcana tesekkür etti. Konferansa, Garnizon Komutani Deniz Kidemli Albay Mehmet Erdemir, il müdürleri, akademisyenler ve ögrenciler katildi.