BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Prof. Dr. Karagözoglu’ndan teknoloji, egitim ve toplum konferansi

Yayın Tarihi : 13/04/2011

Cidde Kral Abdülaziz Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Karagözoglu tarafindan Üniversitemizde "Teknoloji, Egitim ve Toplum" adli bir konferans verildi. Konferansa, Garnizon Komutani Vekili Deniz Piyade Kidemli Albay Mehmet Sandikli, Belediye Baskani Vekili Hasan Arinan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Azize Toper Kaygin ile Prof. Dr. Mete Gündogan, Emniyet Müdür Yardimcisi Mahir Erol, akademik ve idari birim yöneticileri katildi.

Konferansin açilis konusmasini yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan sunlari söyledi: "Ocak ayindan beri basinimizin da çok yakindan tanik oldugu gibi Üniversitemiz, bahar dönemi sosyal, kültürel ve bilimsel etkinliklerini yogun bir sekilde gerçeklestiriyor. Bundan sonra da etkinlikler, ögretim yilinin sonuna kadar devam edecek. Bugün, dünya üniversiteleri arasinda saygin bir yeri olan Cidde Kral Abdülaziz Üniversitesinin degerli ögretim üyelerinden Prof. Dr. Bahattin Karagözoglu'nu konuk ediyoruz. Hocamiz bugünkü konferansinda teknolojiyle bilim ahlakini ya da genel, evrensel insanlik ahlakini birlestiren bir konusma yapacaklar. Bir seyin bulunmasi, icat edilmesi temel amaç; ama burada insanliga ne getirisi olacak ya da insanliktan ne alacak sorusu göz ardi edilir. Esasinda bu, bilimin de baslangiç noktasinin pek fazla konusu degildir. Bizim üniversitelerimizde bilim felsefesi olarak çok önemli buldugumuz ve bundan sonra da uygulamaya koyacagimiz bir baslangicin da bu konusma ve görüsmelerle ilk adimlarini atmis bulunuyoruz. Yani, niçin bilim yapiyoruz? Bilimin temel islevi nedir? Bilimle insanligin gelecegi arasinda nasil bir baglanti kurabiliriz? Bu sorulara saglikli cevaplar bulamadigimiz sürece ya da en azindan arama noktasinda kendimizi hazir duruma getirmedigimiz sürece bilimsel buluslarin insanligin felaketine yol açmasi kaçinilmaz olabilir. Bu bakimdan geldigimiz noktada insanlik, yasadigi bazi tecrübeler nedeniyle de bu konuyu bilim felsefesi, bilim ahlaki ölçüsünde ciddi olarak planlamaya baslamistir. Biz sadece bir sey yapmak degil, o yaptigimiz seyin insanlik için anlaminin da degerli olmasi noktasinda gelecegimizi kurmali ve hazirlamaliyiz. Ancak o anlayisin evrensel planda insanlar arasinda egemen olmasiyla dünya barisi saglanabilir. Insanlik için bir huzur, gurur ortami olusturulabilir. Yaptigim seyden sorumlu degilim anlayisi ise hakikaten insanliktan çok sey götürebilir. Bu konferanslarin faydasi da bu dogrultuda saymakla bitmez. Hepimizin düsünce dünyasinin yenilenmesine firsat veriyor. Ögrencilerime tekrar tekrar sesleniyorum. Bu toplantilardan ögrenecegimiz çok sey var. Belki sizin baslangiç noktaniz olarak, biraz da sizi vurgu yaparak, dikkat çekerek bunu anlatiyorum. Fakat yine bizler de bunun disinda degiliz, bizler de çok sey ögrenecegiz. Çünkü ögrenmenin, ögrencinin yasi yoktur. Hayatta oldugumuz sürece sürekli ögrenmeye devam edecegiz."

Teknolojiye ayak uydurabilenler en önde olma sansina sahip olacaklardir

Açilis konusmasinin ardindan Prof. Dr. Bahattin Karagözoglu, toplum ve toplum kültürü, teknoloji ve fen tanimlari, toplumlarin gelismesi, egitim ve ögretim tanimlari, olgun bir kisinin hareket tarzi gibi konulara degindi. Bir hareketin temel ögesinin bilgi, güç ve cesaretin yaninda akil da oldugunu belirten Karagözoglu, "Bir fayda saglamak ve bir zarardan korunmak için yapilan çalisma cesaret; yalniz fayda saglamak için yapilan çalisma cüret; yalniz zarardan korunmak için yapilan çalisma ise zillettir." dedi. Insanlari inandiklarindan vazgeçirmenin onlari bir seylere inandirmaktan daha zor oldugunu belirten Karagözoglu, "Gerçek bir egitim önce bosaltma, temizleme, aritma (yanlislardan arindirma) sonra da ziynetleme, donatma, süsleme (dogru, iyi ve güzelle bezendirme) islemleri ile mümkündür." açiklamasini yapti. Ilmin bize tabiatin hakikatini bildirdigini belirten Prof. Dr. Bahattin Karagözoglu, "Ilim ve teknoloji, iyi ve kötüyü ayirt etmeden islerin nasil yürütülecegini gösterir. Iyi ile kötüyü ayirt etme özelligine ise ahlak denir." dedi. Insanoglunun, sahsi kabiliyetlerini artirmak için alet ve yöntemler gelistirdigini, böylece daha rahat bilgi toplayarak bilgi akisi sagladigini, bunun da günlük yasami kolaylastirdigini ifade eden Karagözoglu, bunu yaparken ekonomiyi, toplum düzenini, çevreyi bozmamak ve yipratmamak gerektigine de vurgu yapti. Yeni egitim düzeni konusuna da deginen Karagözoglu, "Teknoloji seni beklemez ve her alti ayda veya yilda bir kendisini yeniler. Teknolojiye ayak uydurabilenler ve konulari ne olursa olsun sürekli ufuklarini genisletme çabasi içinde olanlar en önde olma sansina sahip olacaklardir. Gelismek isteyen bütün ülkeler her konuda iyi egitilmis, akilli kisiler yetistirmek zorundadir." dedi.

Konferansin sonunda Garnizon Komutani Vekili Deniz Piyade Kidemli Albay Mehmet Sandikli ile Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Kaplan tarafindan Karagözoglu’na bir hediye takdim edildi.

Prof. Dr. Bahattin Karagözoglu'ndan ögrencilere nasihatler

Az, daima çoktur; hayati basit yasayin.

Aile, arkadaslar ve sihhat en önemli varliklardir.

Zihninizi endiselerden arindirin; onlarin çogu ya hiçbir zaman gerçeklesmez ya da olaylarin genel akisi içinde önemini yitirir.

Tavir ve davranis yastan daha önemlidir.

Kabiliyetinizi nefretten arindirin.

Hayatin her ani önemlidir, hayatinizi tam yasayin.

Esinizi sadece fiziki güzelligi için degil, uzun süre (ömür boyu) kalici degerlere göre seçin.

Tutarlilik ve dürüstlük, sizin kim oldugunuzu tanimlar.