BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Peyzaj Mimarligi Ögrencileri Geçmiste, Simdi ve Gelecekte Amasra’yi Konustu

Yayın Tarihi : 26/12/2013

Bartin Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarligi Bölümü ögrencileri tarafindan Peyzaj Mimarligi Bölümünün kurulusunun 20. yili kapsaminda  “Geçmiste, Simdi ve Gelecekte Amasra” konulu panel düzenlendi.

Artar: Bu cografyayi korumak vatandaslik görevimizdir

Panelin açilis konusmasini yapan panel danismani ve Peyzaj Mimarligi Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Artar, “Koruma zor konudur. Koruma çok yönlü ve birçok girdisi olan karmasik yapiyi barindirir. Bazen tarihi mirasin gelecek kusaklara aktarilmasi, kimi zaman da turizme girdi olarak ticari bir ekonomi biçiminde karsimiza çikar. Her ülke kendisinin bir Istanbul’u olmasini ister, fakat Istanbul Anadolu’dadir. Truva’yi dünya bilir, yakin çevresinde yasayanlar için baskaca anlamlar ifade edebilir. Kapadokya’ya binlerce kilometre ötelerden Japon turistlerin neden geldigi bir arastirma konusudur. Nemrut dagi Adiyaman’in mi Malatya’nin mi tartismalarinin ötesinde bir mirastir.” dedi. Anadolu’ya sahip çikmanin, kültürü ile birlikte bu kültüre mekân olmus cografyayi korumanin vatandaslik görevi oldugunu belirten Artar, “Bu panel kendimize ödev verme, sorumluluklarimizi hatirlama panelidir. Emegi geçen ögrenci dostlarimi kutluyor, uzun soluklu bir süreç olacak Amasra’nin UNESCO Miras Listesi’ne alinmasinda kendilerinin de tarihe iz biraktiklarini, bunun hakli gururunu yasayarak Bartin’dan ayrildiklarinda yillar sonra ‘Ben de bu isin içindeydim’ diyebilmenin ayricaligini fazlasiyla hak ettiklerini söylemek istiyorum. Iyi ki varlar.” diye konustu.

Amasra’ya farkindalik yaratmak için elimizden gelen gayreti göstermeye çalisiyoruz.

Daha sonra konusan Peyzaj Mimarligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Mehmet Sabaz ise 2007 yilinda Amasra’da bir çalistay gerçeklestirdiklerini hatirlatarak "Biz 2007 yilinin Kasim ayinda Amasra'da çalistay gerçeklestirmistik. Orada sunlari söylemistim; Biz Amasra'da nasil bir mirasin üzerinde oturdugumuzun farkinda miyiz? Geçen sene katilanlar hatirlayacaktir, Peyzaj Mimarlari Uluslararasi Federasyon Baskani Desire Martinez'i bir konferans için Bartin'a davet etmistik. Kendisini 3 gün Amasra'da agirlama firsati bulduk. Amasra'da gördügü manzara ve dogal güzelliklerden son derece etkilendi. Ayrica Ukrayna, Akdeniz’den Karadeniz’e deniz ticaret merkezleri ile ilgili bir proje baslatti. Bu proje ile diger Ceneviz kaleleri ile birlikte Amasra Kalesi de miras kenti kapsamina alinacak.” dedi.

Amasra Kaymakami Mehmet Yildiz’da paneldeki konusmasinda Amasra’nin UNESCO yolculugu için çalismalarinin devam edecegini kaydederek “Bartin Üniversitesi bizden önce davrandi. Bizim henüz yapmayi düsledigimiz seyleri bizden önce gerçeklestirdi. Amasra adina size çok tesekkür ediyorum.” dedi.

Konusmalarin sonrasinda Bartin Üniversitesi Peyzaj Mimarligi Bölümü ögrencileri Dilek Kusçu, Azad Akdag, Sibel Bacaksiz, Çigdem Demirci ve Yunus Karaoglu “UNESCO Dünya Miras Alanlari ve Amasra, Dünya Miras Kenti Yolunda Amasra, Yarinin Amasra’si ve Peyzaj Mimarlari” basliklari altinda sunumlar yapti. Daha sonra katilimcilarin sorularinin da yanitlandigi panel, görüs ve öneriler ile son buldu.

Panele Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Amasra Kaymakami Mehmet Yildiz, Orman Fakültesi Dekani Prof. Dr. Selman Karayilmazlar, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Selma Çelikyay, Egitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Çetin Semerci katildi.


Prof. Dr. Mehmet SABAZ


Yrd. Doç. Dr. Mustafa ARTAR


Amasra Kaymakami Mehmet YILDIZ