BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

'Peygamber çiçeği'nin yeni türü keşfedildi

Yayın Tarihi : 27/02/2018

Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim üyeleri Doç. Dr. Zafer Kaya ve Doç. Dr. Halil Barış Özel, sahada yaptıkları araştırmalar sonucunda, halk arasında "peygamber çiçeği" olarak da bilinen Cyanus'a ait yeni bir türü dünya literatürüne sokmayı başardı.

"Peygamber çiçeği" olarak da bilinen çiçeğin yeni bir türü olarak tanımlanan bitkiye, kaşifi olan akademisyene atfen "Cyanusbanchevae Z.Kaya" adı verildi.

Üniversitemiz Öğretim Üyeleri tarafından dünya literatürüne tanıtılan türün özellikleri ve yapısının anlatıldığı bilimsel makale, Almanya'da yayımlanan "Fresenius Environmental Bulletin" dergisinde yer aldı.

"Beyaz çiçekli, uzun boylu, güzel bir bitki"

Doç Dr. Kaya keşfettikleri bitkinin, daha önce "Bençevra" cinsine bağlı olarak bulunduğunu söyledi.

Literatürde yapılan son düzenlemelerin ardından ayrı bir cinsin altında sınıflandırıldığını aktaran Kaya, "Bu türe 'Cyanus' cinsi denildi. Bu çiçek peygamber çiçeğigillerden. Ülkemizde yalnız Arak köyünün Karaçam Ormanı altlarında bulunuyor. Beyaz çiçekli, uzun boylu, güzel bir bitki olarak söyleyebilirim. Bitkiye, kendi adımdan esinlenerek 'Cyanusbanchevae Z.Kaya' ismini verdim." dedi.

"Dünya literatürüne ilk defa girmiş oluyor"

Doç. Dr. Özel de Türkiye'nin gerek ormanlardaki ağaç türü, gerekse de doğal olarak yayılış yapan odunsu türleri itibarıyla çok zengin bir floraya sahip olduğunu vurguladı.

Özel, bitki sistematiği dünyasına yeni bir türün dahil olmasını sağladıklarını belirterek, "Bu bitki tarafımızca keşfedilmiş ve isimlendirilmiş bir tür. Dünya literatürüne bu anlamda ilk defa girmiş oluyor." dedi.  

Rektör Uzun tebrik etti

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun yaptıkları çalışmalardan dolayı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Kaya ve Doç. Dr. Özel’i tebrik ederek, “Bilimsel konularda üretkenliğimizi her geçen gün artırıyoruz. Çalışmalarımızla da bulunduğumuz bölgeye katma değer sunma gayretindeyiz. Bu doğrultuda bölgemizde bulunan yeni bir bitkinin literatüre girmiş olmasını önemsediğimizi belirterek, değerli hocalarımızın başarılarının artarak devam etmesini temenni ederim.” dedi.

Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü

SON Haberler

  • BARÜ, Erasmus programları ile uluslararasılaşma hamlelerine devam ediyor

  • BARÜ Asya’nın en iyileri arasında yerini aldı

  • BARÜ’de mühendislik programları için akreditasyon saha ziyaretleri tamamlandı

  • ÖSYM Başkanı Ersoy ve beraberindeki heyet, BARÜ’yü ziyaret etti

  • BARÜ, ‘Türkiye Patent Şampiyonları’ arasında yerini aldı

  • BARÜ’nün tüm yerleşkeleri ‘Sıfır Atık Belgesi’ almayı başardı

  • BARÜ, kalite süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandırdı

  • BARÜ’de yapay zekâ ile eğitimin geleceği konuşuldu

  • BARÜ, akreditasyon süreçlerinde kalitesini bir kez daha tescilledi

  • Rektör Uzun, 23 Nisan’da koltuğunu çocuklara devretti