BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Osmanlı’ya ve kültürüne karşı bakışlar konferansı

Yayın Tarihi : 26/04/2018

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi tarafından “Osmanlıya ve Kültürüne Karşı/Karşıt Bakışlar” adlı bir konferans gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta Düzce Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş ‘Osmanlı Devleti’, ‘Osmanlı Kültürü’ ve ‘Osmanlı ile Kültürüne Kaşıt Bakışlar’ konularında bilgiler verdi.

Akkuş, Osmanlı Devleti’nin gerilemesinin sebeplerinden bahsederek, “Osmanlı Devleti’nden bu yıla kadar kuşakları birbirine karşı düşman olarak yetiştirme yolunda bir çok kirli oyun oynandı. Bazı devletler ve gruplar bu konunun üzerinde durdu. Genetik miras reddedilemez, her ne şekilde olursa olsun siz bunu yapamazsınız. Bu aynı zamanda devletler içinde geçerlidir. Bir devlet sadece kendi buluşlarıyla, kendi kararlarıyla, kendi yasalarıyla oluşmaz.  Geliştiği ortamdaki başka yapılarla da bağlantı kurar. Biz Osmanlı’yı incelerken farklı alanlardan bakmalıyız. Yönetim, bilim, sanat hepsini gözden geçirmeliyiz.” dedi.

Kanuni Sultan Süleyöman’ın Osmanlı Devleti için önemine de vurgu yapan Akkuş, Fransa Kralı ile arasında geçen diyalogtan bahsetti.

Osmanlı Devleti üzerinden Türkiye’ye baskı kurmak isteyenler olduğunu kaydeden Akkuş, “Osmanlı Devleti yıkılmadan önce Osmanlı’ya ait ne varsa tüm belgeleri aldılar. Bu belgeleri tekrardan Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı koz olarak kullanıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Konferans, Akkuş’un öğrencilerin sorularını cevaplamasının ardından son buldu.

Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü