BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Orman Fakültesi Peyzaj Mimarligi Bölümünden Istanbul Sultanbeyli Belediyesine Proje

Yayın Tarihi : 20/03/2012

Bartin Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarligi Bölümü IV. sinif ögrencileri, Peyzaj Planlama Proje VI dersi kapsaminda Istanbul Sultanbeyli Belediyesi için  "Aydos Dagi Salgamli Devlet Ormani Peyzaj Planlama Projesi” hazirlayacak. Bölüm Baskani Prof. Dr. Mehmet Sabaz'in koordinasyonunda, Doç. Dr. Sebahat Açiksöz ve Yrd. Doç. Dr. Bülent Cengiz sorumlulugunda yürütülen ders kapsamindaki proje ekibinde Dr. B. Niyami Nayim, Dr. Yeliz Sari Nayim ve Ars. Gör. Gizem Cengiz yer aliyor.

Sultanbeyli Belediye Baskanliginin destegiyle yürütülen proje kapsaminda Istanbul’da 56 ögrencinin katilimiyla arazi çalismalari yapildi. Proje ile Sultanbeyli ilçesinde yogun kentlesme baskisi altindaki orman kaynaklarinin korunarak kullaniminin saglanmasi, içinde barindirdigi önemli bir tarihî deger olan Aydos Kalesi’nin degerlendirilmesi, proje alani ve çevresindeki sorunlarin çözümüne yönelik peyzaj plan kararlari üretilmesi amaçlaniyor. Proje alaninin seçiminde, Aydos Kalesi gibi arkeolojik açidan önemli bir degerin bulunmasi, kismen 2B düzenlemelerine konu olan orman varligi ve yörenin endemik türü olan Istanbul çigdemi (Crocus olivieri subsp. istanbulensis) belirleyici kriterler oldu. Bu çerçevede ayrica ögrencilerin, meslek yasamlari boyunca yerel yönetimlerle isbirligi içinde gerçeklestirecekleri kentsel peyzaj projeleri konusunda önemli deneyimler kazanmalari hedefleniyor.

“Istanbul Sultanbeyli ilçesi Aydos Dagi Salgamli Devlet Ormani Peyzaj Planlama Projesi” kapsaminda; alana iliskin dogal ve sosyokültürel verilerin Cografi Bilgi Sistemleri kullanilarak analiz edilmesi, koruma-kullanim dengesi gözetilerek 1 : 5000 ölçekli alan kullanim kararlarinin üretilmesi, seçilen alanlarda 1 : 2000 ölçekli detaylandirilmis plan kararlarinin gelistirilmesi ve 1 : 1000 ölçekli peyzaj tasarim çalismalarinin gerçeklestirilmesi amaçlaniyor. Ögrenciler tarafindan bireysel tasarimlar olarak yapilacak bu çalismalarin uygulanabilirligini tartismak ve halkin beklentileri konusunda görüsmelerde bulunmak amaciyla, Sultanbeyli Belediyesinin üst düzey yönetiminin katilimiyla projeler nisan ve haziran aylarinda jüriye sunulacak.