BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Okumak Gelecektir Dediler 5 Bin Kitap Topladilar

Yayın Tarihi : 26/12/2013

5 bin kitabin ögrencilere teslim edildigi törene Bartin Valisi Ali Çinar, Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Bartin Il Jandarma Alay Komutani Albay Alaattin Karsavuran, Bartin Belediye Baskan Yardimcisi Hüseyin Firincioglu, Bartin Üniversitesi Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Firdevs Günes,  Il Milli Egitim Müdür Vekili Mustafa Dogan, Il Emniyet Müdürü Mehmet Altinok, Il Müftüsü Mahmut Gündüz, Gözpinar Ilkokul Müdürü Mehmet Demircioglu, Egitim Fakültesi ögrencileri ve Gözpinar Ilkokulu ögretmenleri ile ögrencileri katildilar.

Ancak Egitimle Basarabiliriz

Törende konusan Bartin Valisi Ali Çinar “Okumak Gelecegimizdir” projesinde yer alan ögrencilere; “Bugün kendilerine kitap dagitacagimiz ögrenciler, gelecegimizin aydinlari olacaktir. Bu güzel sosyal sorumluluk projesinde görev alan ve projeye destek olan herkese tesekkür ediyorum. Çünkü bizim gelecegimiz, egitimle sekillenecektir. Hepinizin de bildigi üzere Cumhuriyetimizin 100. yilinda dünyanin en gelismis 10 ülkesi arasina girmek istiyoruz. Bunu, ancak egitimle basarabiliriz. Çagimizda kitaplara ve kütüphanelere elektronik iletisim araçlariyla ulasmak mümkün. Ama biz çocuklarimizin kitaba dokunarak, bizzat kitaplari hissederek okumasini daha önemli buluyoruz. Egitim, bilginin insanda olumlu davranis degisikligine yol açmasidir. Bu duygu ve düsüncelerle genç arkadaslarimiza böylesine hayirli ve güzel bir ise giristikleri için tesekkür ediyorum.” dedi.

Iki Uç Noktayi Bulusturmus Oluyoruz

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan iki anlamli uç noktayi birlestiren bir projenin içerisinde olmaktan dolayi mutlu olduklarini ifade ederek “En üst düzeydeki bir ögretim kurumu ile henüz isin baslangiç basamaklarinda olan bir ilkokulumuzla birlikteyiz. Bu, bizi çok hosnut ediyor. Çünkü iki harika anlamli uç noktayi bir araya getiriyoruz. Buradaki protokole baktigimizda Türkiye’mizin gelmis oldugu noktayi da tahmin etmek gerçekten kolaydir. Biz çocuklugumuzda Vali Bey ya da Kaymakam’i görmezdik. O günlerde gördügümüz bir tek Jandarma olurdu. Fakat bugün burada ögrenciler; Valimiz, Komutanimiz, Emniyet Müdürümüz, Müftümüz, Belediye Baskan Yardimcimiz gibi en üst kademedeki yöneticilerimizle beraberler. Bu, ekonomik ve sosyal anlamda gelismislik düzeyimizin geldigi noktayi gösteriyor. Bu kampanyanin düzenlenmesinde en büyük emek Egitim Fakültesi Dekanimiz ve ona her adimda destek veren ögretim üyelerimiz ile ögrencilerimize aittir. Egitim Fakültesi ögrencilerimizin kendilerini kitap gibi bir konuya adamis ve bu faaliyeti yürütmüs olmalari benim için sevinç kaynagi olmustur. Bizim bu baglamdaki faaliyetlerimiz bundan sonra da devam edecek. Biz bunlari sehirle bulusmanin ve sosyal projeler baglaminda üniversitemiz ile sehri bulusturmanin karsiligi olarak görüyoruz. Sanayilesme, ekonomik verilerin iyilestirilmesi konusunda üniversitemizin bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da faaliyetleri devam edecektir. Bu kampanya dolayisiyla egitim fakültemiz ve ögrencilerimize tesekkür ediyorum.” diye konustu.

Saatte 27000 Kelime Okuyabilmekte

Bilgi çagini yasadigimizi ifade ederek konusmasina baslayan Bartin Üniversitesi Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Firdevs Günes konusmasinin devaminda “Bu çagda birey ve toplumun gelecegi, bilgiye ulasma, bilgiyi kullanma ve üretme becerilerine baglidir. Bu becerilerin kazanilmasi ve hayat boyu sürdürülmesinde okumanin önemli bir yeri vardir. Okuma, bireyin dil, zihinsel, sosyal ve kültürel gelisimine büyük katkilar saglamaktadir. Okuma, iletisim kurma, çagdas toplumun gereklerini yerine getirme, bilinçli kararlar verme ve ögrenmeyi sürdürme gibi üst düzey becerilerin de gelisimine katki saglamaktadir. Bu nedenle okullarda okuma becerileri ve aliskanliklari üzerinde önemle durulmaktadir. Ögrencilerimizin, okuyan, düsünen, anlayan, sorgulayan bireyler olmalarina yönelik çalismalara erken yaslarda baslanmalidir. Böylece ögrencilerin okuma becerilerini gelistirmeleri ve bu becerilerini kullanarak hayat boyu ögrenmelerini sürdürmeleri saglanmalidir. Bilgiye ulasmanin ve bilgileri güncellemenin çesitli yollari vardir. Ancak en üstün bilgi alma, okuma yoluyla olmaktadir. Elektronik ilerlemeler, radyo, televizyon, CD çalar, telefon, gibi araçlar ne kadar gelisirse gelissin, sözlü olarak bilgi aktarmada sinirli kalmaktadir. Örnegin bir spiker, bir aktör veya bir ögretmen, dinleyicilere saatte en fazla 9000 kelime aktarabilmektedir. Oysa orta düzeyde bir okuyucu saatte 27000 kelime okuyabilmektedir. Eger okuyucu bazi hizli okuma tekniklerini kullanirsa, okuma hizini üç katina çikarabilir. O halde hem günümüzdeki hem de gelecekteki gelismeleri izlemek için bir an önce okuma ve anlama becerilerini gelistirmek gerekmektedir. Okumak yazilari anlamak, yeni anlamlar üretmek, bunlari ögrenmek, kendini gelistirmek ve gelecege yön vermek demektir. Bu amaçla düzenledigimiz kampanyaya Egitim Fakültesi akademik ve idari personeli, ögrencileri, Bartin Ticaret ve Sanayi Odasi, TÜBITAK, bazi özel yayinevleri ve Bartin’in hayirsever vatandaslari destek verdi. Bu kampanya ile ögrencilerimizin okumayi sevecegi, okuma ve anlama becerilerini gelistirecegi ve sürekli okuyacagina inaniyor, hepinize saygilar sunuyorum.” diyerek konusmasini tamamladi.

Cahilligi Yenmenin Yolu Egitimden Geçiyor

Milli Egitim Müdür Yardimcisi Mustafa Dogan, Egitim faaliyetinin uzun süreçli bir is olduguna dikkat çektigi konusmasinda “Besikten mezara kadar uzanan uzun bir serüvendir. Bunun için bizim gelecegimizi emanet edecegimiz en kiymetli degerlerimiz çocuklar için ne yapsak azdir. Bizim toplum olarak en büyük düsmanimiz cahilliktir. Bu cahilligi yenmenin yolu egitimden geçiyor. Bu anlamda Üniversitemizi, çocuklarimizi kitapla bulusturma adina yaptigi bu çalismadan dolayi tebrik ediyorum.” dedi.

Gelecegimize Açilan Bir Pencere

Gözpinar Ilkokul Müdürü Mehmet Demircioglu ise konusmasinda; “Masallar, öyküler, kitaplar bizleri belki de hiç gidemeyecegimiz yerlere, diyarlara götürür, hiç tanisamayacagimiz kisiler ve kahramanlarla tanistirir. Hayal ve düsünce dünyamiza sinirsiz renk ve anlam katar. Özgürlügün degerini, sevgi ve hosgörünün önemini kitaplardan ögreniriz. Sevgi, baris, kardeslik gibi degerlerle sizleri zenginlestirecek, bilgi birikiminizi artiracak, gelisiminize katkida bulunacak ve keyifle zaman geçireceginiz bu eserleri sizlerle bulusturan basta Sayin Valimiz olmak üzere Sayin Rektörümüz ve emegi geçen herkese buradan sükranlarimi sunuyorum. Bize teslim edilen bu kitaplari okulumuzda raflarda okunmayi bekleyen kitaplar olarak görmeyecegiz. Bu kitaplarin satirlarindaki ögrencilerimizin göz izlerini gelecegimize açilan bir pencere olarak görüp bunun geregini yapacagimiza söz veriyoruz.” diye konustu.