BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Medeniyet Boyutuyla Vakiflar

Yayın Tarihi : 17/05/2013

Bartin Üniversitesi Tarih Kulübü tarafindan Vakiflar Haftasi kapsaminda "Medeniyet Boyutuyla Vakiflar" konulu bir konferans düzenlendi.  Konferansin konusmacisi Kültür Bakanligi Emekli Müstesar Yardimcisi Dr. Nazif Öztürk, “Kâr amaci gütmeyen üçüncü sektörün en temel ve en eski üyesi vakiflardir. Vakiflar, Islam ve Türk kültürünün sekillenmesinde en belirleyici role sahip kurumlardir. Vakif müessesesini kavramadan Sark medeniyetinin sifrelerini çözmek ve bu medeniyetin olusumunu saglayan müteharrik unsurlari anlamak, hatta Dogu insaninin dünyaya, hayata ve mala bakisini kavramak mümkün degildir.” diye konustu.

Vakiflar, Medeniyetin Müessisidir

Vakif sisteminin, Osmanli Devleti’nin kesfedip ortaya çikardigi bir kurum olmadigini, Islam devletlerinin tecrübeleriyle Osmanliya intikal ettigini belirten Nazif Öztürk, ”Osmanli döneminde oldugu kadar, hiçbir dönemde vakif sisteminden yararlanarak ülke zenginliklerinin paylasilmasi, adil devlet yönetiminin tesisi ve erdemli sehirlerin kurulmasi konularinda ayni basari gösterilememistir.” dedi.

Konferansa Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mete Gündogan, Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ismet Emre, BESYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Kul, Fen Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Ali Savas Bülbül, Il Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun ile ögrenciler katildi.