BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

“Masal Karakterlerimiz Markalasmali”

Yayın Tarihi : 28/12/2015

 Üniversitemiz Edebiyat Kulübü tarafindan “Kültür Endüstrisi ve Masal” konulu bir konferans düzenlendi. Etkinlige masal alaninda yaptigi çalismalarla adindan bahsettiren Prof. Dr. Nebi Özdemir konusmaci olarak katildi. Özdemir, yaptigi konusmada Türkiye’nin kültür alaninda zengin bir mirasa sahip oldugunu söyledi. Türk masal karakterlerinin markalasmasiyla zengin kültürümüzün, dünyanin ilgisini çekecegini kaydeden Özdemir, “Gelismis ülkelerin kültürleri, kendileri için sürdürülebilir ekonomik kalkinmanin temel alanidir. Uluslarin kültürleri ekonomik alanla dogrudan iliskilendirilebilir. Bizim kültürümüzün zenginliginin de bu noktada bir hazine oldugunu söyleyebiliriz. Gelecekte kültürümüzü ve tarihimizi kullanarak kendimize hedefler belirleyecegiz. Eger kültür endüstrimizi gelistirirsek, birçok alanda kazanimlarimiz olacaktir.” dedi.

“Gelismis Ülkeler Masallarini Iyi Pazarliyor”

Edebiyat Fakültesi Ögretim Elemani Ars. Gör. Dr. Ibrahim Gümüs ise, kültür endüstrisinin dünyada 800 milyar dolarlik bir bütçeye sahip oldugunu vurguladi. Türk kültür endüstrisinin her alanda atilimlar yapmasi gerektigini ifade eden Gümüs, “2008 yilinda yapilan arastirmalar gösteriyor ki, kültür endüstrisi sadece Ingiltere’de 465 milyon Euro’luk bir girdi saglamistir. Bunun yaninda kültür endüstrisini iyi kullanan ülkeler, kültürlerini diger uluslara da tasiyabilmektedir. Burada amaç, kitlelere ulasmak ve kültürü gelecege tasimaktir.” diye konustu.    

Gümüs, Türk masal karakterlerinin filmlerden, kitaplara, hediyelik esyalara, elbise baskilarina kadar birçok alanda yasatilmasi gerektigini de sözlerine ekledi.