BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Filyos Antik Kenti Kazısını Öğretim Üyemiz Yönetiyor

Yayın Tarihi : 08/08/2017

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi Filyos (Tieion) antik kenti kazıları Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım yönetiminde yürütülüyor. Bu yıl tekrar başlayan çalışmalar hakkında konuşan Yıldırım; “Bu yıl gerçekleştirdiğimiz kazılarda Antik Çağ'da Filyos Çayının denize döküldüğü deltanın batısında kurulan Tieion Antik Kenti, Bitinya ile Paflagonya bölgeleri arasındaki geçiş noktalarından biri kabul ediliyor. Ereğli ve Amasra gibi Karadeniz’in tarih boyunca önemli limanlarından birisi olan Tieion Antik Kenti kazıları sırasında milattan önce 7. Yüzyıla kadar inen veriler elde edildi“ dedi.  

 

Selçuklu Dönemine ait kalıntılarla da karşılaşıyoruz.

Çalışmalarda surlar ve seramik fırınları gibi yapılara da ulaşıldığını belirten Yıldırım, “Kazılar esnasında bölgede nadiren görülen Selçuklu seramikleri tespit ettik. Seramiklerin yoğunlukla Melikşah dönemine ait olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca İlhanlılar ile Candaroğulları Beyliği dönemlerine ait kalıntılarla da karşılaşıyoruz ” diye konuştu.

Çalışmalar sulatında da devam ediyor

Kazı çalışmalarının sualtında da devam ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, “Filyos açıklarında da çeşitli batık gemiler tespit ettik. Çalışmalarımızın 10 gününü sualtındaki araştırmalara ayırdık. Amerika Birleşik Devletleri Florida Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Peter Sinelli ile Dr. Edward Dandrow'un 5 öğrencisiyle birlikte katıldığı araştırma 10 kişilik dalış ekibi ile yürütülüyor. Tespit edilen 4 batık gemiden kıyıya en yakın olanlarla araştırmalarımıza başladık” dedi. Filyos’ta elde edilen verilerin Bartın ve çevresindeki araştırmalara yol göstereceği öngörülüyor.

Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım'ı başarılarından dolayı tebrik eden Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun,  "Öğretim üyemizin yürüttüğü bu çalışma Üniversitemizin bölge odaklılığını gösteren önemli bir gelişmedir. Arkeoloji Bölümümüz önümüzdeki günlerde ilimizde de yüzey araştırmalarına başlayarak bölgemizdeki kültür varlıklarının ortaya çıkarılmasında önemli bir rol üstlenecektir"  diye konuştu.

SON Haberler

  • BARÜ Asya’nın en iyileri arasında yerini aldı

  • BARÜ’de mühendislik programları için akreditasyon saha ziyaretleri tamamlandı

  • ÖSYM Başkanı Ersoy ve beraberindeki heyet, BARÜ’yü ziyaret etti

  • BARÜ, ‘Türkiye Patent Şampiyonları’ arasında yerini aldı

  • BARÜ’nün tüm yerleşkeleri ‘Sıfır Atık Belgesi’ almayı başardı

  • BARÜ, kalite süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandırdı

  • BARÜ’de yapay zekâ ile eğitimin geleceği konuşuldu

  • BARÜ, akreditasyon süreçlerinde kalitesini bir kez daha tescilledi

  • Rektör Uzun, 23 Nisan’da koltuğunu çocuklara devretti

  • BARÜ’nün markalaşma sürecindeki temel unsurları TÜRK-PATENT tarafından tescillendi