BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Engellerini Asti, Üniversitede Anlatti

Yayın Tarihi : 17/05/2016

Üniversitemizde, Engelli Ögrenci Birimi Koordinatörlügü tarafindan “Engelden Basariya Yasam Öyküsü” konulu bir konferans gerçeklestirildi. Etkinlikte konusan serebral palsi tanili Ekin Karahan, hayatindan ve yasadigi zorluklari nasil astigindan bahsetti. Karahan, “Amerika Birlesik Devletleri’nde burslu olarak okudum. Rusça ve Ingilizce ögrendim, 17 ülkeyi gezdim. Eve kapanmak yerine bunu yapmak beni hayata bagladi. Bu noktada ailem basta olmak üzere etrafimdaki insanlarin destegi hep üzerimde oldu. Ben hayati sevince asilamayacak engelin olmayacagini biliyorum.” seklinde konustu.

“Herkes El Ele Vererek Engeller Asilmali”

Engelli Ögrenci Birimi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sinem Tarhan ise engellilerin hayatini kolaylastirmak için herkesin el ele vermesi gerektigini belirterek “Engelliler Haftasi’yla ilgili yaptigimiz etkinliklerle bir farkindalik olusturmak istiyoruz. Bartin Üniversitesi Engelliler Birimi olarak basta ögrencilerimiz olmak üzere, kamuoyunda engelsiz bir yasam bilinci olusturma noktasinda girisimlerde bulunuyoruz. Seminerler, sanat, egitim, spor kisaca olabilecek her bransta engellilerin de yer alabilecegini gösteriyoruz. Engellilerin evlerine kapanan degil hayata tutunan bireyler olmasi ve toplumda kabul gören bir bilinç olusturulmasi çok önemli.” dedi.

“Engellilere Destek Olmaliyiz”

Serebral Palsili Çocuklar Dernegi’nden (SERÇEV) Sosyal Hizmetler Uzmani Nevin Özkan ise dernek olarak yaptiklari çalismalarindan bahsederek, “Engellilerin hayata uyumu için herkesin bilinçli davranmasi gerekiyor. Biz engellilere her alanda destek olmak zorundayiz. Bu noktada SERÇEV çok önemli bir misyon üstlenerek Türkiye’nin dört bir yanindaki serebral palsili çocuklara ulasiyor.” diye konustu. Yapilan konusmalarin ardindan etkinlik, engelli ögrencilerin de yer aldigi müzik grubunun dinletisi ve engelli ögrenciler tarafindan yapilan resimlerin sergilenmesiyle son buldu. Etkinlikte Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan engelli ögrencilerle sohbet ederek fotograf çektirdi. Engelliler Haftasi etkinlikleri kapsaminda ayrica, Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) tarafindan gerçeklestirilen goalball turnuvasinda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Serebral Palsi Nedir?

Serebral palsi (beyin felci), bebeklikte ya da çocukluk çaginin baslarinda ortaya çikan, vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu kalici sekilde etkileyen, fakat zaman içinde kötülesme sergilemeyen bir dizi nörolojik bozukluktan herhangi birini tanimlamak için kullanilan bir terimdir. Serebral palsi kas hareketlerini etkilemekle birlikte, kaslardaki ya da sinirlerdeki bir problemden kaynaklanmaz. Beynin, kas hareketlerini kontrol eden bölgelerinde söz konusu olan anormalliklerden kaynaklanir. Serebral palsi görülen çocuklarin çogunlugu bu bozuklukla dogar, ancak bozukluk aylarca ya da yillarca tespit edilemeyebilir