BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Çocugun Gelecegi Için Anne Egitim Programi Kapanis Töreni

Yayın Tarihi : 30/12/2013

Bartin Üniversitesi Egitim Fakültesi ve Bartin Kamu Hastaneler Birligi Genel Sekreterligi Bartin Devlet Hastanesi is birligi Ile gerçeklestirilen Çocugun Gelecegi Için Anne Egitim Programi’nin kapanis töreninde egitime katilan ve programi basari ile tamamlayan 57 ebe ve hemsire sertifikalarini aldi. Bartin Devlet Hastanesi’nde açilacak olan Annelige Ilk Adim Poliklinigi’nde gelecegin çocuklarini yetistirecek anne adaylari ve annelere egitimler verilecek.

BAKKA tarafindan desteklenen “Gelecegin Annelerine Destek Verecek Egitmen Ebe/Hemsire Yetisiyor” isimli proje kapsaminda düzenlenen “Çocugun Gelecegi Için Anne Egitim Programi”nin kapanis törenine Bartin Vali Yardimcisi Sibel Tursun, Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Firdevs Günes, Il Halk Sagligi Müdürü Ahmet Demir, Kamu Hastaneler Birligi Genel Sekreterligi Mali Isler Baskani Selim Özen, Saglik Bakim Hizmetleri Müdürü Aslihan Yilmaz, Devlet Hastanesi Egitim Birimi Hemsiresi Mualla Alaçam ve kursiyerler katildi.

Ülkemiz ve Bartin’imiz Için Bu Ciddi Bir Kazanç

Kapanis töreninde egitimlerin önemine deginen Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Sizler daha önce aldiginiz egitimlerle saglik kurumlarimizda görev yapiyorsunuz. Bundan sonra da saniyorum ki 0-2 yas arasina kadar olan dönemdeki yani anne karnindaki bebegin egitimi de gündeme gelecek. Sanatla bilim arasinda hangisi önde diye tartismalar yapilir. Ben edebiyatla ugrastigim için bu isin teorik kismindan hareketle sanatin daima bilimin önünde oldugunu kabul ederiz. Bilimsel olgular laboratuvar ortaminda denendikten sonra kesinlik kazanan bilgilerdir ve söyleyecekleri sizi baglar. Bir sairi ise hiçbir sey baglamaz. Onun söyledigi her sey dogrudur, her sey hayal ürünüdür ama ayni zamanda yalandir da. Fakat bu yalan öyle bir yalan ki hayatin hakikati ile bizi yüz yüze getiren bir yalan. O bakimdan edebiyat eserlerinde ki dogrular kimi zaman bilimsel gelismelere kaynaklik yapmistir. Edebiyat metinlerinde özellikle siirde ve romanda, zamanin sikintisindan kurtulmak isteyen insan genellikle ya tabiata ya da anne karnina siginir.  Dolayisiyla anne karninda saf, bozulmamis ya da hayatin çetin realitesi ile karsi karsiya gelmemis bireyin dünyasini özleyen sanatkâr daima o evreyi anlatan ya da ona vurgu yapan imajlar kullanir. Son zamanlarda artik bilimsel verilerle de kanitlanmis olarak ögreniyoruz ki bireyin egitimi anne karninda basliyormus. Bilim bunu böyle söylüyor. Çocuk cenin döneminde sekillenmeye basladiktan sonra aciyi algiliyor, sevinci algiliyor, annesinin ruh haline göre tepkiler sergiliyor. Bu evreden baslayarak çocugun egitimi de çok büyük önem arz ediyor. Üniversitemiz ve kamu hastaneler birligince yapilan faaliyet de bu amaca yönelik düzenlenmistir. Hastanelerimizde bir poliklinik açilacak olmasi ve zaten gayretli ve donanimli olan hemsirelerimizin buna birde yeni alan ekleyerek donanimlarini artirmalari ile görev alacak olmalari çok önemli.  Ülkemiz ve Bartin’imiz için bu ciddi bir kazançtir.” diye konustu.

Türkiye’de ilk kez böyle bir egitim yapiliyor

Türkiye’de ilk kez böyle bir egitim yapildigini belirten Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Firdevs Günes ise konusmasinda “Çocugun gelisimi için anne egitim programi olarak basladigimiz bu çalisma Kamu Hastaneleri Genel Sekreterligi Devlet Hastanesi ve Egitim Fakültesi ile BAKKA tarafindan desteklenen bir projedir. Program 86 saatlik bir projedir. Programimizin ilk asamasina hamilelik öncesinden basliyoruz hamilelik dönemi ve dogum sonrasi ilkokula kadar dayanan bir egitim verdik. Özellikle anne karninda dil egitimi, sosyoloji egitimi, beslenme egitimi gibi egitimler verdik. Türkiye’de ilk kez böyle bir egitim yapiliyor. Saglik egitimi ve anne egitimi konusunda ülkemizde proje ve çesitli çalismalar yapiliyor. Bizim projemiz onlardan daha farkli, bu sürece biz egitim boyutunu da ekledik. Anne karninda çocugun beyni yüzde 30 oraninda sekilleniyor. Önemli bir gelisme kaydediyor. Bu projenin birde ikinci boyutu var. Annelige ilk adim poliklinigi açilacak ve 86 saatlik egitim alan hemsirelerimiz burada görev alacaklar. Bizden edindikleri bilgileri asama asama annelere aktaracaklar. Bu süreç çok önemli ve bu süreci takip etmek istiyoruz. Acaba ne durumda? Nasil gidiyor? Nasil gelisiyor? Eger bunlari gerçeklestirebilirsek gelecegimiz olan çocuklarimiz için büyük yol kat etmis olacagiz.” dedi.

Isterlerse babalar da ders alabilecek

Doguma hazirlik egitim programlarinin bilimsel temellere dayanarak olusturulmasi, çesitlendirilmesi ve yayginlastirilmasi konusunda ebe ve hemsirelerin görev alacagi pek çok alan bulundugunu ifade eden Saglik Bakim Hizmetleri Müdürü Aslihan Yilmaz, “Bu projeyle saglikli gebe ve saglikli bebek anlayisiyla hastanemize basvuran gebelerimize ilk aydan son aya kadar verilecek olan egitimler Türkiye’de ilk defa uygulanacaktir. Bu egitimlerde sadece anne adaylari degil isterlerse babalar da ders alabileceklerdir.” dedi.

Konusmalarin sonrasinda, sertifika almaya hak kazanan 57 ebe ve hemsireye  düzenlenen törenle protokol üyeleri tarafindan belgeleri takdim edildi.


Bartin Üniversitesi Rektörü Ramazan KAPLAN


Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Firdevs GÜNES


Devlet Hastanesi Egitim Birimi Hemsiresi Mualla ALAÇAM