BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

“Cihan yikilsa Türk yilmaz!“

Yayın Tarihi : 07/04/2011

Bartin Üniversitesi Ögrenci Konseyi tarafindan düzenlenen etkinlige Bartin Valisi Isa Küçük, Garnizon Komutani Dz. Kd. Alb. Yalçin Enç, Belediye Baskani Cemal Akin, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Azize Toper Kaygin ile Prof. Dr. Mete Gündogan, akademik ve idari birim yöneticileri ile akademisyenlerin yani sira çok sayida ögrenci katildi.

Milletimiz, kendisine yakinlik gösteren insanlari bagrina basiyor

Konferansin açilis konusmasinda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Bugün çok degerli bir komutanimizin, bir devlet adamimizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mücadele arkadasinin yol göstericiliginde tarihe yolculuk yapmak ve geçmisi hatirlamak üzere buradayiz. Kâzim Karabekir Pasa, millet tarafindan o kadar sevilmis bir insandir ki milletimiz onu kendisine yakin buldugu için ona Kâzim Karabekir Pasa demez, Karabekir Pasa der ya da Kara Pasa der. Hakikaten bizim milletimiz, kendisine yakinlik gösteren, kendisini bagrina basan insanlari bagrina basiyor; tarihî sahsiyetleri asla unutmuyor ve unutmayacaktir.” dedi.

Karabekir Pasa, binlerce çocugun yetismesine vesile olmus bir insandir
Karabekir Pasa’nin, Ermeni mezaliminde yetim kalan çocuklari bu millete kazandirmaya ve onlara yetimligini hissettirmemeye çalistigini belirten Rektörümüz, sözlerine söyle devam etti: “Karabekir Pasa, hiçbir sey yapmamis bile olsa binlerce çocugun yetismesine vesile oldugu için tarihimizde san ve serefle anilmayi fazlasiyla hak etmis bir insandir. Karabekir Pasa’nin, 66 yillik ömründe yaptigi hizmetleri kronolojik olarak siralamaya kalksak o, basarilmasi gerçekten imkânsiz gibi gözüken çok büyük isler yapmistir. I. Dünya Savasi ile Çanakkale Savasi ve bu savaslarda gösterdigi yararliklar bile onu, toplumun ve toplumsal olaylarin içerisinde bir kahraman olarak karsimiza çikariyor. Bir baska önemli özelligi, Erzurum ve Sivas Kongrelerinin toplanmasinda Karabekir Pasa'nin çok büyük rolünün olmasidir. O, toplantilari düzenleyen Gazi Mustafa Kemal'in Erzurum'a gelisinden sonra adeta ortami buna hazirlayan bir sahsiyet olarak karsimiza çikiyor. Dolayisiyla biz bugün, Millî Mücadelemizin kazanilmasinda çok büyük rolü olan bir komutani; askerlikten ayrildiktan sonra da Meclis Baskani olarak, bir devlet adami olarak bu ülkeye hizmet etmis çok kiymetli bir insani anacagiz.  Bu toplantimizin güzel bir yani, Karabekir Pasa’nin, bizzat kendi kizi araciligiyla bize anlatilacak olmasidir."
Haber ile ilgili video

Türk milleti, kendisine hizmet eden, kendisi için çalisanlara her zaman vefa borcunu ödemeye çalismaktadir
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan’in konusmalarinin ardindan söz alan Bartin Valisi Isa Küçük,  böyle bir konferanstan duydugu mutlulugu belirtti ve söyle dedi: "Bugün bir Türk kahramaninin, ayni zamanda bir Bartinlinin hayatini birinci agizdan, kendi evladindan, dinleyecegiz. O, bir Bartinli imis; bunu ben yeni ögrendim. Türk milleti, kendisine yararlilik gösteren, kendisi için çalisan insanini hiçbir zaman unutmadi; unutmayacaktir."
Program, açilis konusmasinin ardindan Timsal Karabekir’in görsellerle destekledigi ve Çanakkale ile Kurtulus Savasi mücadelesini anlattigi sunum ile devam etti. Kâzim Karabekir'in hayatindan kesitlerin yer aldigi sunumunda, Kurtulus Savasi öncesinde ülkenin düstügü durumu, bir milletin vatan aski ile hangi zorluklar altinda tek vücut oldugunu anlatan Timsal Karabekir, "Bize altin tepside sunulan Cumhuriyetimize, yeterince sahip çikamiyoruz. Bu vatanin nasil kazanildigini, bu hâle nasil gelindigini anlatmak boynumuzun borcudur." dedi. Karabekir; 'yetimler babasi' diye anilan babasinin, Sarikamis'ta yetim kalmis 4 bin erkek ve 2 bin kiz çocugunu himayesine alarak onlarin egitimlerini üstlendigini söyledi. Karabekir, babasinin himayesindeki çocuklarin jimnastik yaparken, tiyatro oynarken, müzik ögrenirken, asker kaputu ve potini dikerken, simendifer basinda, ilaç hazirlarken ve sedye tasirken çekilmis çok sayida fotografini gösterdi. Timsal Karabekir, Selçuklulara dayanan Karabekirogullari'nin, silahli süvariler olarak yasadiklarini ve Karaman'in bir köyünde sahip olduklari timarli topraklarda asker yetistirdiklerini belirterek Istanbul'un tarihî konaklarinda yasayan ailenin pek çok hatirasinin, meshur konak yanginlari nedeniyle günümüze tasinamadigini kaydetti.

Ecdadimizdan özür dilememiz gerekir
Sözde aydinlarin baslatmis olduklari özür kampanyalarinin, ecdadimiza hakaret oldugunu belirten Karabekir  "Asil onlara layik olamadigimiz için ecdadimizdan özür dilememiz gerekir." dedi.
 Zorunlu göçün en büyük sebebinin, millet-i sadika olarak bildigimiz Ermenileri emperyalist devletlerin kiskirtmalari oldugunu belirten Karabekir, "Osmanli Devleti, zorunlu göç nedeniyle göç konvoylarinda çocuklar için süt vermis ve her kafileye bir doktor görevlendirmistir. Simdi size soruyorum, bu nasil bir soykirimdir? Nazi Almanya'si, Yahudileri ölüm kamplarina gönderirken siz, sefkat timsali sayilabilecek bir milletin evlatlarini soykirimla nasil suçlarsiniz? Bizim disimizdaki devletler konu ile ilgili arsivlerini açmiyorlar, korkuyorlar. Bizim arsivlerimizde her sey apaçik ortada. O arsivler açildiginda bu iddialarin hepsi çürüyecektir." dedi.
Daha sonra Karabekir, sözleri ve bestesi kendisine ait olan, Sarikamis'taki yetim çocuklarin seslendirdigi Hür Vatan Marsi ile Cihan Yikilsa Türk Yilmaz Marsi'ni konuklara dinletti. Timsal Karabekir  "Cihan Yikilsa Türk Yilmaz!" diyerek konusmasini tamamladi.
Konferans sonrasinda ögrencilerimizin kendisine olan ilgisi ise yogundu.

Bartin'in evladiyim
Timsal Karabekir, ayni zamanda Bartinli oldugunu da söyledi: "Gerçekten heyecanim çok büyük. Ben Bartin'in evladiyim, babamin anneannesinin anneannesi Bartinli Kadiogullari'ndan Hanife Hanim. Bizim bunca zaman Karamanli olarak bildigimiz Kâzim Karabekir, ayni zamanda Bartinli. Ama Erzurumluya sorsaniz 'Kâzim Karabekir Erzurumludur.' der. Bu vatanin evlatlari, bu vatanin her yerindendir aslinda."