BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

“Çanakkale Savaslari 9 Ocak 1916 Tarihinde Tamamlandi”

Yayın Tarihi : 21/03/2016

 Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi tarafindan Çanakkale Zaferinin 101inci yili nedeniyle bir konferans düzenlendi.  Etkinlikte, Abant Izzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mustafa Gençer “Çanakkale Savaslari’nda Türk-Alman Silah Arkadasligi” adli bir konusma yapti. Çanakkale Savaslari’nin 9 Ocak 1916 yilinda bittigini vurgulayan Gençer, “18 Mart 1915 tarihi, bütün güçleriyle toplanan müttefik devletlerin yenilgisinin ve Çanakkale Deniz Zaferimizin tarihidir. Müttefik devletler bu tarihte kara harekâtina baslamadan önce deniz üzerinden bir sefer baslatiyor. Buradaki amaç, karadaki birlikleri zayiflatmak ve kendi kara birliklerinin elini güçlendirmek. Yoksa 18 Martta savas bitmedi ve karadan devam etti. Denizden geçemeyeceklerini anlayan Fransiz ve Ingiliz birlikleri bu sefer Gelibolu yarimadasi üzerinden, yani karadan saldirmistir. 18 Martta aldigimiz galibiyetin ardindan, 24 Martta 5inci Ordu kuruluyor. Bu ordu, Çanakkalenin savunmasini daha da kuvvetlendirmek üzere kuruluyor ve basarili da oluyor. Aylarca devam eden kara savaslari 9 Ocak 1916 yilinda müttefik devletlerin yenilgisi, bizim zaferimizle sonuçlaniyor. Yani, Çanakkale Zaferinin tarihi, savasin bittigi 9 Ocak 1916 tarihidir.” dedi.

Çanakkale Savaslari’nda Türk-Alman ittifakindan da bahseden Gençer, “Osmanli Devleti, Balkanlarda agir yenilgiler aldiktan sonra Çanakkale Savasi’na girmistir. Asker ve mühimmat olarak yeterli donanimda degildi. Büyük fedakârliklarla sürdürülen savasta, Türk askerleri Alman yapimi silahlar ve diger patlayicilari kullanmistir.” diye konustu.

Konferansa, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Garnizon Komutani Deniz Kidemli Albay Mehmet Erdemir, akademisyenler ve ögrenciler katildi.