BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BÜ’de, Üniversite ve Siyaset Konusuldu

Yayın Tarihi : 20/04/2012

Bartin Üniversitesinde, Istanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Baskani Prof. Dr. Ismail Coskun tarafindan “Üniversite ve Siyaset” konulu bir konferans verildi. Sosyoloji Kulübünün düzenledigi etkinlige Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mete Gündogan, Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ismet Emre, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Firdevs Günes, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.

Konferansin açilis konusmasini yapan Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ismet Emre, “Üniversitelerin görevi bilimi üretmek, yaymak ve sosyal hayatin bir parçasi haline getirmektir. Bu da geçmisten günümüze, üniversitelerin toplum ve devlet içindeki yeri ile ilgili çok ciddi sorunlari beraberinde getirmistir. Çünkü siyaset de üniversiteler de güncel hayati belirleme kabiliyeti bulunan disiplinlerdir. Fakat üniversiteler, daha sonra bu misyondan sapmistir.” dedi.

Daha sonra konusan Istanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Baskani Prof. Dr. Ismail Coskun, üniversite ile siyaset iliskisinin tarihî gelisimi hakkinda bilgi verdi. Türk siyasi tarihinin en önemli kirilma noktalarindan biri olan 1960 darbesinin, üniversitelerin siyasetle iliskisini hazirlayici en önemli bilesenlerden biri oldugunu belirten Coskun, “Bu dönemde üniversite, üniversite olmayi birakip siyasi bir aktör olmaya baslamistir.” dedi.

Ilginç bir sekilde 1960 darbesinin en fazla üniversitelere zarar verdigini belirten Coskun, “1960 ihtilalinin en fazla zarar verdigi kurum, üniversite olmustur. Sagdan ve soldan toplam 147 akademisyen, bir gecede kapiya koyulmustur. 1980 sonrasini yüceltmek için söylemiyorum; ama üniversiteler, bu travmayi 1980 yilina kadar yasamistir.” diye konustu.

Konferansin degerlendirme konusmasini yapan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Insanin aziz bir varlik oldugu, yaratilmislar içinde en kiymetli varlik oldugu anlayisiyla yaklasirsak bu sorunlar, tali bir mesele olarak kalir. Üniversitenin amaci, bilim üretmektir; siyaset yapmak degildir.” diye konustu.