BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BÜ Bartin Meslek Yüksekokulu Tarafindan “Pedagojik ve Ekolojik Yaklasim ile Düzenlenmis Çocuk Mekanlarinda Avrupa Deneyimi” adli Leonardo da Vinci projesinin yerlestirme faaliyeti 19-26 Nisan 2009 tarihleri arasinda Almanya’nin Leipzig Kentinde gerçeklestirildi.

Yayın Tarihi : 06/05/2009

Avrupa Birligi Topluluk programlarindan biri olan, Mesleki Egitimi Gelistirme ve Yayginlastirma amaçlarini tasiyan Leonardo da Vinci (LDV) Programi 2008 teklif çagrisi uyarinca Bartin Üniversitesi Bartin Meslek Yüksekokulu’nca, Avrupa Birligi Egitim ve Gençlik programlari merkezi baskanligina yapilan Pedagojik ve Ekolojik Yaklasim ile düzenlenmis Çocuk Mekanlarinda Avrupa Deneyimi adli proje basvurusu kabul edilmistir. Bartin Valiligi Il Planlama ve Koordinasyon Müdürlügü AB Proje Danismani Simten Birsöz‘ün danismanliginda ve proje yürütücüsü Bartin Meslek Yüksekokulu Ögretim Üyesi Ayse Özdemir’in koordinatörlügünde 14 kisilik bir ekip pedagojik ve ekolojik yaklasimla düzenlenmis çocuk mekanlarina iliskin farkli uygulamalari görmek, bu yönde yapilan projelerde görev alan uzmanlar ile bilgi paylasiminda bulunarak uluslar arasi deneyim kazanmak, ilimiz ve ülkemiz için uygulanabilir çalismalari degerlendirmek amaçlari dogrultusunda 19-26 Nisan 2009 tarihleri arasinda Almanya’nin Leipzig kentinde yerlestirme faaliyetini gerçeklestirdiler.

Çalisma programi çerçevesinde, Almanya‘nin Leipzig kentinde Bartin Vali Yardimcisi Süleyman Deniz, Bartin Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Sümer Gülez, Yard. Doç.Dr. Ayse Özdemir, Ögr. Gör. Canan Cengiz, Ögr.Gör. N.Burçin Karakas, Ars. Gör. Sevgi Görmüs, Çevre Yönetimi ve ÇED Planlama Sube Müdürü Sezgin Aydin, Bartin Ili Özel Idare Genel Sekreterligi Tarimsal Hizmetler Müdürü M.Levent Çam, Ars.Gör. H. Batuhan Günsen, Almanca/Türkçe Ögretmeni Ali Riza Yilmaztürk, Toplam Kalite Yönetimi Il Formatörü Kadriye Yolcu, Tekniker Aliye Yilmaz, Beden Egitimi ve Spor Ögretmeni/Okutman Mustafa Gelen ve Rehber Ögretmen Mehtap Özprangakoç’un katilimlari ile Leipzig Park ve Bahçeler Müdürlügü, Connewitz kent bahçesi, AGRA Park ve Geyik Parki (Orman Sporlari Alani ve Masal Oyun alani), Leipzig Kent Çocuklari Birligi, Leipzig Çevresel Arastirma Merkezi, Leipzig Bölge Okullari Bürosu, Carl -von - Linne ilkögretim okulu ziyaret edildi. Bu ziyaretler sonucunda, çocuklarin macera (doga bahçesi, yüksek ip etkinlik kursu), oyun alanlari ve ekolojik farkindalik gereksinimleri hakkinda bilgiler elde edildi. Bununla birlikte, okul sistemi, farkli okul tipleri, okullarin yapisi, yönetimi ve egitimde ekolojik yaklasimlar ve oyun alanlarinin önemi konusunda bilgilere sahip olundu. Ayrica Bahçe yenileme çalismalarinin görülmesi ve kent bahçeleri düzenlemelerinin ekolojik, pedagojik yaklasimlarla entegrasyonu nasil gerçeklestirildigi ögrenildi.

Projeye yönelik çalismalarin yaninda Leipzig kentinin tarihsel, kültürel, sosyal ve ekonomik yapisina iliskin iliskin bilgiler elde edilmistir. Bununla birlikte Kent merkezi (Tarihi kent merkezi, St. Nikolai ve St. Thomas kiliseleri, Opera binasi, orkestra binasi ve üniversite) ile en yüksek Avrupa aniti olan Ulusal Savas Aniti ziyaret edilmistir.

Leipzig’teki 19 Nisan 2009 tarihinde baslayan yogun çalisma programi 26 Nisan 2009 tarihinde sona ermis ve 14 kisilik ekip Türkiye’ye dönmüstür.

Yerlestirme döneminin genel degerlendirilmesinin ardindan, proje sonuçlari ve edinilen deneyimlerden yola çikilarak hazirlanacak olan, “Pedagojik ve Ekolojik Yaklasim ile Düzenlenmis Çocuk Mekanlarinda Avrupa Deneyimi” konusunda görüs ve önerileri içeren rapor Ulusal ajansa, ilgili Bakanliklara ve Ilimizde faaliyet gösteren ilgili kurumlara sunulacak, bu yolla iyi uygulamalarin ilimizde ve ülkemizde yürütülmesi yolunda çalismalar yapilacaktir.