BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bu Proje Kâgit Üretiminde Verimlilik Saglayacak

Yayın Tarihi : 27/05/2013

Bartin Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisligi Bölümünde, TÜBITAK COST (Bilim ve Teknolojide Avrupa Isbirligi) kapsaminda bir uluslararasi proje gelistirdi. Bu proje ile kâgitlar daha verimli üretilecek. Yürütücülügünü Doç. Dr. Ayben Kiliç’in yaptigi “Kraft Kâgit Hamuru Üretiminde Bazi Bor Bilesiklerinin Kâgit Hamuru Verimi ve Polisakkarit Bilesimine Etkileri” baslikli projenin ekibi Yrd. Doç. Dr Sezgin Koray Gülsoy, Doç. Dr. Andrey Pranovich (Danisman-Åbo Akademi Üniversitesi, Finlandiya), Saduman Tüfek ve Süleyman Kustas’tan olusuyor.

Yerli Bor Ürünleri, Kâgit Sanayisinde Degerlendirilecek

Stratejik öneme sahip olan bor elementinin, nötronlari absorbe etme özelligi ile sanayinin vazgeçilmez hammaddelerinden biri oldugunu belirten Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ayben Kiliç, “Proje kapsaminda Eti Maden Isletmeleri Genel Müdürlügü tarafindan üretilen Etibor-48, Etidot-67 ve kolemanit gibi yerli bor ürünleri kullanilarak karaçam (Pinus nigra Arnold) ile titrek kavak (Populus tremula L.) odunlarindan kraft yöntemiyle kâgit hamuru üretimi gerçeklestirilecek ve bu ürünlerin kâgit hamuru ile kâgit özellikleri üzerine etkisi arastirilacaktir.” dedi.

Bu proje ile yerli bor ürünlerimizin kullanim alanlarinin genisletilebilecegini savunan Doç. Dr. Ayben Kiliç, “Bor bilesiklerinin kâgit hamuru verimini artirmasi sayesinde orman kaynaklari daha verimli kullanilmis olacaktir.” diye konustu.