BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ’nün projesiyle depremzedelerin uyku problemlerine odaklanılacak

Yayın Tarihi : 16/03/2023
Bartın Üniversitesi (BARÜ) ülkemizde büyük yıkıma neden olan afet sonrasında fiziksel ve ruhsal travmalar yaşayan depremzedelerin uyku problemlerini gidermeye yönelik çalışmalara başladı.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Karahan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Progresif Nefes ve Gevşeme Egzersizlerinin Depremzedelerin Uyku Hijyeni ve Kalitesine Etkisi” adlı proje kapsamında çalışmalara başlanıldı. TÜBİTAK tarafından “1002-B Acil Destek Modülü” kapsamında desteklen proje ile Bartın’da KYK yurtlarında kalan depremzedelerin uyku problemleri saptanarak çözüm önerileri geliştirilecek. BARÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Çelik ile birlikte Sağlık Bilimleri Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Altıntaş, Arş. Gör. Özge Uçar ve Arş. Gör. Meryem Yücel’in de yer aldığı çalışmalarda fiziksel ve ruhsal travma etkilerinin en aza indirilmesi hedefleniyor.

Büyük yıkımın yaşandığı depremler sonrası oluşan nüfus hareketliliğine dikkat çeken Doç. Dr. Karahan, “Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremler neticesinde bölge halkından diğer illere tahliye edilenler oldu. Beklenmeyen bir durum sonucu hızlı şekilde tahliye olan depremzedeler birçok mental ve fiziksel sağlık sorunları ile karşı karşıyadır. Yaşanan olaylar, fiziksel ve ruhsal travmalar, stres ve kaygı bozuklukları, ortamın ve günlük rutinlerin hızlı bir şekilde değişmesi mevcut kronik hastalıklar ile birlikte uyku problemlerinin yaygınlaşmasına zemin hazırlamıştır” dedi.

Doç. Dr. Karahan, proje kapsamında yapılacak çalışmalara da değinerek “Bu proje sonucunda depremzedelerin otonomilerinin de etkin bir şekilde kullanılabileceği kendi kendilerine yapabilecekleri nefes ve gevşeme egzersizlerinin oluşan sağlık sorununu çözebileceği düşünülmektedir. Zor zamanlardan geçmekte olan depremzedeler bu egzersizleri hayatlarının geri kalanında uyku problemlerinin yanı sıra stres anlarında da kullanabilecektir” diye konuştu.

Depremin oluşturduğu yaraları sarmak ve geleceğe yönelik planlamalar yapmak için bilimsel çalışmaların önemli olduğunu vurgulayan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Üniversitemizin alanında yetkin bilim insanları yaşanan afetin hemen ardından saha çalışmalarına başlamış, farklı disiplinlerde projeleri hayata geçirmiştir. Yapılan incelemeler, hazırlanan raporların ardından şimdi ise yeni projelerle yaraların sarılması konusundaki seferberliğe destek oluyoruz. Bu düşüncelerle sağlık alanındaki değerli çalışmaların ortaya konulmasındaki gayretleri dolayısıyla Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Sevim Çelik’e, projenin hayata geçirilmesindeki emekleri için ise Doç. Dr. Elif Karahan ile proje ekibine teşekkür ediyorum. Ayrıca bilim temelli kalkınma konusundaki vizyonlarıyla bizleri motive eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ve YÖK üyelerimize; gelecek yolculuğundaki değerli teşvikleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. 


SON Haberler

  • Azerbaycan Milletvekili Hamzayev’den Rektör Uzun’a ziyaret

  • BARÜ’de her 20 öğrenciden biri proje üretti

  • BARÜ’nün projesiyle plastikteki zararlı maddelere karşı yeni önlemler araştırılacak

  • BARÜ, ‘Geleceğin mimarları olacak çocukları’ yarınlara hazırlayacak

  • BARÜ’de farklı yönleriyle 18 Mart Çanakkale Zaferi konuşuldu

  • BARÜ’de “Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası” kutlandı

  • BARÜ ailesi iftar sofrasında buluştu

  • Rektör Uzun, şampiyon öğrencilerle bir araya geldi

  • BARÜ’de kuruluşunun 176. yılında Öğretmen Okulları anlatıldı

  • Bartın’da kuraklığa karşı yeşil çatı uygulamaları yapılacak