BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ’nün “çevreci” projesiyle plastiğe alternatif ürün geliştirilmesine katkı sağlanacak

Yayın Tarihi : 15/01/2023
Bartın Üniversitesi (BARÜ) laboratuvarlarında hayata geçirilecek projeyle çevre kirliliğinin en önemli sebepleri arasında gösterilen plastiğe alternatif ürün geliştirilmesi yönünde araştırmalar yapılacak.

Küresel iklim değişikliğiyle mücadele konusunda önemli çalışmaların yapıldığı Bartın Üniversitesinin (BARÜ) projesi TÜBİTAK 1002-Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu. BARÜ Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Aydemir’in yürütücülüğünü yaptığı “Selüloz Nanokristal İlaveli Polihidroksibutirat Kompozitlerinin Hızlandırılmış Dış Ortam ve Biyobozunma Davranışlarının Araştırılması” başlıklı projeyle plastiğe alternatif ürün geliştirilmesi yönünde araştırmalar yapılacak.

Proje hakkında bilgiler veren Aydemir, “Günlük hayatımızda ihtiyaç duyduğumuz araç-gereçlerin neredeyse yüzde 90’ı petrol ya da türevlerinden elde edilmektedir. Dünyamızda her 5 dakika da 60 bin plastik poşet ve 2 milyon plastik şişe kullanılmakta olup bu materyallerin doğal çevrede bozulması çok uzun yıllar almaktadır. Bu nedenle günümüzde petrokimya türevli polimerlerin yerini alması için yeni nesil biyopolimerlerin geliştirilmesi üzerine yoğunlaşılmıştır. Bu biyopolimerlerin mekanik dirençleri zayıftır ve bu yüzden çeşitli yöntemlerle güçlendirilerek paketleme sektöründe kullanım olanakları üzerinde çalışılmaktadır. Yapılacak projeyle çevre kirlenmesi sorunlarına alternatif bir çözüm önerisi sunmanın yanında paketleme sektörüne yeni ürünlerin geliştirilmesi için katkı sağlanacaktır” dedi.

Eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve sosyal sorumluluk alanlarında iklim değişikliğiyle ilgili çalışmaların oldukça değerli olduğunu ifade eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise bu yöndeki bilimsel gayretleri dolayısıyla Prof. Dr. Deniz Aydemir ile proje ekibini tebrik etti.

Rektör Uzun, “İklim değişikliğiyle mücadelenin birçok alanda eş zamanlı ve etkin olarak yürütülmesi oldukça önemli bir yerde durmaktadır. Bugünden başlayarak atılacak adımlar önümüzdeki yıllarda dünyanın nasıl görüneceğiyle yakından ilgilidir. Bu doğrulta üniversite olarak ülkemizin küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli aktörlerinden biri olma hedefinde tüm bileşenlerimizle birlikte çaba gösteriyoruz. Bilim temelli kalkınmanın geleceğimiz için öneminin bilinciyle çalışmalar yapıyoruz. Bu düşüncelerle yarınlarımıza değer katma yolculuğuna sundukları katkı için Bartın Orman Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Birsen Durkaya’ya teşekkür ediyorum. Geleceğe nefes olacak çalışmaların hayata geçirilmesi konusundaki teşvikleri ve bizlere olan destekleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a da teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.


SON Haberler

  • Azerbaycan Milletvekili Hamzayev’den Rektör Uzun’a ziyaret

  • BARÜ’de her 20 öğrenciden biri proje üretti

  • BARÜ’nün projesiyle plastikteki zararlı maddelere karşı yeni önlemler araştırılacak

  • BARÜ, ‘Geleceğin mimarları olacak çocukları’ yarınlara hazırlayacak

  • BARÜ’de farklı yönleriyle 18 Mart Çanakkale Zaferi konuşuldu

  • BARÜ’de “Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası” kutlandı

  • BARÜ ailesi iftar sofrasında buluştu

  • Rektör Uzun, şampiyon öğrencilerle bir araya geldi

  • BARÜ’de kuruluşunun 176. yılında Öğretmen Okulları anlatıldı

  • Bartın’da kuraklığa karşı yeşil çatı uygulamaları yapılacak