BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ öğrencileri görme engelliler için ‘kitaplara ses’ oldu

Yayın Tarihi : 08/05/2024

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri, görme engelli bireylere yönelik spor branşlarının tanıtıldığı ilk kaynak olan ‘Görme Engelliler için Sesli Spor Kitabı’nı yayımladı.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) daima insan odaklı yaklaşımı ve herkes için erişilebilir iletişim anlayışı ile özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda son olarak BARÜ Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Murat Sarıkabak danışmanlığında öğrenciler, Engelliler Haftası öncesinde önemli bir çalışmaya imza atarak kitaplara ses olup engelleri kaldırdı.  Yayımlanan ‘Görme Engelliler İçin Sesli Spor Kitabı’ görme engelli bireylere spor branşlarını tanıtan ilk kaynak oldu.

Projede; Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Programı öğrencileri Aynur Polat, Aysel Ormantepe, Ertuğrul Kağan Uluğ, Esra Çelik, Fırat Özdoğan, Kanber Umut Kandemir, Mehmet Gazi Öztürk ve Nevra Akçakoca yer aldı. ‘Topluma Hizmet Uygulamaları’ dersi kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Sarıkabak editörlüğünde hazırlanan sesli kitapta, Türkiye’deki spor federasyonlarının web sitelerinden ve çeşitli kaynaklardan derlenen 27 farklı spor dalı hakkında bilgilere yer verildi. Böylece başta görme engelli bireyler olmak üzere ilgi duyan herkese spor konularında bilgi sağlamak hedeflendi. Ücretsiz ve herkese açık bir şekilde sunulan ‘Görme Engelliler İçin Sesli Spor Kitabı’ bu noktadaki boşluğu doldurarak eğitimlerde ders materyali olarak da kullanılabilecek.


Proje hakkında bilgiler veren Sarıkabak, uzun süren hazırlık, ses kaydı, montaj ve yayımlama aşamalarının tamamlanmasında birçok kişinin emek verdiğini ifade ederek “Bu süreçte projeye kendilerini adamış öğrencilerim başta olmak üzere, Ritim74 ve çalışanlarına, BARÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı Öğr. Gör. Burak Beygirci ve ekibine teşekkür ediyorum. Ayrıca bizlere olan destekleri için Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’a, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Demirhan’a, Fakülte Sekreteri Bayram Turidi’ye ve bölüm yöneticilerimize de teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Özel gereksinimli bireylerin bilgiye erişimlerini kolaylaştırarak onlara fırsat eşitliği sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini dile getiren BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Sesli kitap uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte özel gereksinimli bireyler; hikâye, roman, tarih, psikoloji, kişisel gelişim gibi pek çok türde kitaba erişebiliyor. Ancak bilimsel ve akademik alanlarda bireylerin bilgiye erişimlerini kolaylaştırmak adına yürütülen çalışmaların artırılması gerekiyor. Bu düşüncelerle spor branşlarının tanıtılması amacıyla spor bilimlerinde bir ilke imza atan Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Murat Sarıkabak ve sesleriyle gönüllere dokunan kıymetli öğrencilerimizi tebrik ediyorum” diye konuştu.
 
"Görme Engelliler İçin Sesli Spor Kitabı" Erişim Linki:

https://m.youtube.com/watch?v=2bpM4oRvkiM


Haber: Ebru Adalı

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

SON Haberler

  • Rektör Uzun’dan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı

  • BARÜ’lü öğrenciler dünyadaki insan hakları ihlallerine karşı çadır nöbetinde

  • BARÜ, eğitim iş birliklerine bir yenisini daha ekledi

  • BARÜ’lü öğrenciler 2 farklı projeyle 2 ödülün sahibi oldu

  • BARÜ’de “10. Öğretmenim Şenliği” gerçekleştirildi

  • BARÜ’lü araştırmacı Dr. Çağlar’a, Genç Araştırmacı Ödülü

  • BARÜ, dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasında

  • BARÜ, yeni açılan programlarıyla yarınlarımıza değer katmaya devam ediyor

  • BARÜ’de farklı yönleriyle hemşirelik mesleğinin önemi konuşuldu

  • BARÜ, ihtisaslaşan üniversiteler ile bir araya geldi