BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin’da Kongre Turizmi Konusuldu

Yayın Tarihi : 16/04/2014
Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan “Bartin’in Kongre Turizmi” konulu bir panel düzenlendi. Bartin Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Isletme Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Saban Esen’in yönettigi panele Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel Isletmeciligi Bölüm Baskani Ögr. Gör. Gökhan Emir ile Ögr. Gör Hande Uyar panelist olarak katildi.

Kongre turizminin önemi, kongre turizminin ekonomik ve sosyokültürel etkileri ve kongre turizm merkezlerinin tasimasi gereken özellikler hakkinda konusan Ögr. Gör. Hande Uyar, “Kongre turizmi farkli uluslari birbirine yaklastirarak tanimalarina katkida bulunur. Kongre delegelerinin egitim, sosyal ve kültür seviyelerinin üst seviyede olmasi, kongre turizminin gerçeklestigi bölgelerde yasayanlari sosyal ve kültürel yönden olumlu yönde etkilemektedir.” dedi.

"Bartin bölgenin cazibe merkezi olma yolundadir."

Daha sonra konusan Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel Isletmeciligi Bölüm Baskani Ögr. Gör. Gökhan Emir, “Bartin ve çevresi, Karadeniz’e kiyisi olan,  Küre Daglari ve Milli Parki ile müze kent Safranbolu’nun çevreledigi seçkin bir alanda yer aliyor. Bu alan, gerek konumu gerekse 3000 yillik tarihi geçmisiyle bölgenin cazibe merkezi olma yolundadir. Bartin, ziyaretçilerine el degmemis güzellikleri görme ve yasama firsati sunar. Ayrica degisik yollardan gidis ve dönüs seçenegi ile daha fazla turistik yöreyi tanima sansi verir.” diye konustu.

"Kongrelerin uzman isletmeler tarafindan gerçeklestirilmesi gerekir."

Bartin'da düzenlenecek bir kongre için yatak kapasitesinin yetersiz oldugunu belirten Gökhan Emir, “Kongreler çogunlukla gelismis sehir merkezleri ve yakin bölgelerde konumlanmaktadir. Bartin’in büyüksehirlere ve ana yollara orta veya uzak mesafelerde bulunmasi ve bu baglamda gelisimini henüz tamamlayamadigi göz önüne alindiginda söz konusu durum, Bartin için bir dezavantaj olarak görünmektedir. Kongre/Fuar otelciligi teknik donanim ve diger unsurlar açisindan güçlü bir altyapiya ihtiyaç duyar. Simültane tercüme, özel programlar, davetiye hazirlama ve dagitimi, ulastirma, otel rezervasyonlari, medya ve delegelerin bir araya getirilmesi, kongre binasi ve merkezinin organize edilmesi gibi detayli ve profesyonel beceri gerektiren hazirliklar gerektirir. Bu tür hazirliklar için, Bartin’da yetkin bir isletme ya da organizasyon mevcut degildir. Gelecekte var olacagi da belirsizdir.” dedi.

"Kongre ve toplanti merkezlerine sahip olmak yeterli degil."

Bartin’da kongre turizminin gelistirilmesinde, özel sektörün yani sira devletin de büyük oranda destegine ve yol göstericiligine ihtiyaç duyduklarini belirten Emir, “Kongre ve toplanti merkezlerinin yönetimi stratejik bir öneme sahiptir. Sadece kongre ve toplanti merkezlerine sahip olmak yeterli degildir. Bartin'da ancak küçük çapli toplanti ve sempozyum gibi faaliyetler, yerel yönetimlerin (Belediye ve Il Özel Idareleri), Ticaret ve Sanayi Odalarinin, Meslek Kuruluslarinin ve sektörde faaliyet gösteren isletmelerin destegi ile mümkün olabiliyor. Hedefimiz daha genis katilim saglamaktir.“ diye konustu.

Bartin Kültür Merkezinde düzenlenen panele Bartin Vali Yardimcisi Sibel Tursun, Belediye Baskan Vekili Mehmet Sandikli, Il Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun ve ziyaretçiler katildi.


Doç. Dr. Saban ESEN


Ögr. Gör. Hande UYAR


Ögr. Gör. Gökhan EMIR