BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinden Güvenlikte Çigir Açacak Gelisme

Yayın Tarihi : 15/06/2015
uml;hendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü Arastirma Görevlisi Eyüp Burak Ceyhan, Prof. Dr. Seref Sagiroglu danismanliginda yürüttügü yüksek lisans tez çalismasi kapsaminda parmak izinden cinsiyet tespit eden bir sistem gelistirdi. Ceyhan yaptigi açiklamada, Bartin Üniversitesine geldigi günden bu yana yogun çalismalar sonucunda elde edilen sistem sayesinde özellikle suçlu tespitinde çok büyük yarar elde edilecek bir sistem gelistirdiklerini söyledi. Sistemin emniyet, jandarma ve Milli Istihbarat Teskilati’nin (MIT) kriminal birimleri için büyük bir önemi oldugunu belirten Ceyhan, “Bu sistem sayesinde daha önce parmak izine ait hiçbir bilgi olmasa bile, sadece parmak izi sisteme verilerek mevcut kisinin bay veya bayan oldugu anlasilmaktadir. Sistem söyle çalisiyor: Olay yerinde kalan parmak izi, çesitli yöntemlerle alindiktan sonra gelistirilen sisteme aktariliyor. Alinan parmak izindeki belirli bir kesit kirpildiktan sonra o kesit içinde yer alan çesitli veriler araciligiyla sistem bu parmak izinin kadin mi erkek mi oldugunu tahmin ediyor.” dedi.

750 Kiside Denendi, Sonuç Olumlu

Sistemin çesitli deneylerle güvenilirliginin kanitlandigini da kaydeden Ceyhan, “Sistem, su ana kadar yapilan parmak izi çalismalarindan daha fazla kisi üzerinde denendi. Yani bay bayan toplam 750 kisinin parmak izi kullanilarak sistem gelistirildi. Bu parmak izlerini toplamak bile basli basina uzun ugras gerektirmektedir. Su ana kadar yapilan deneylerde yüzde 90’in üzerinde basari elde edilmistir.” diye konustu.
Sistemin sadece Türkler üzerinde denendigini, farkli irklar üzerinde de bir veri tabani olusturulmasi gerektigini belirten Ceyhan, ulusal patentin alindigini ve uluslararasi patent için yapilan basvurunun ise yakin zamanda sonuçlanacagini sözlerine ekledi.