BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde Yahudilik, Hiristiyanlik ve Islam’da Evlilik Konferansi

Yayın Tarihi : 24/11/2014

Bartin Üniversitesi Islami Ilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Asife Ünal tarafindan Yahudilik, Hiristiyanlik ve Islam'da Evlilik konulu bir konferans verildi. Ünal, Yahudilik, Hiristiyanlik ve Islamiyet’te nisan, nikâh, dügün törenlerini ve geleneklerini görsel materyaller esliginde sundu. Ünal ayrica, Islam dininin nisan ve dügün geleneklerinin Hiristiyanlik ve Yahudilikteki bazi geleneklerle uyustuguna dikkat çekti.

Islam’da evlilik müessesesinin özel bir kurum olarak ele alinmadigini vurgulayan Doç. Dr. Asife Ünal, Osmanli Döneminden günümüze kadar kanunlar ile teminat altina alinan nikah akdinin günümüzde de belediyeler veya muhtar tarafindan gerçeklestirildigini ifade etti. Islam’da evlilik akdinin bir din görevlisine bagli olmadigini, bu akdin, taraflarin icâb ve kabulü  ile ilan sartlarinin yerine getirilmesiyle yeterli olacagini söyleyen Ünal, imam nikâhli eslerin resmi nikâh akitlerinin olmadigini ve bu durumun da kadinlarimizi magdur edebildigini belirtti.

Hiristiyanlikta bekârligin evlilige tercih edildigini, evliligin kadin ve erkegin tek beden haline geldigi için Tanrinin razi oldugu bir davranis oldugunu belirten Doç. Dr. Asife Ünal,  Katoliklerin rahip ve rahibelerinin evlenmesinin yasak oldugunu, evlendikten sonra papaz olanin ise papazlikta en yüksek mertebelere çikamayacagini; Protestanlarda ise rahiplerin evlenebildiklerini ifade etti. Evlilik akdinin Yahudilerde havra, Hiristiyanlikta ise kilisenin onayi olmadan gerçeklesemeyecegini belirtti. Doç. Dr. Asife Ünal, Islam dininde ruhbanlik olmadigini ve evlenmenin çesitli ayet ve hadislerle beyan buyruldugunu; ancak evliligin sartlara göre farz, haram ve mekruh da olabilecegini ifade etti. Konferansa Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Azize Toper Kaygin, Dekanimiz Prof. Dr. Yakup Civelek, Egitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Çetin Semerci,  Genel Sekreter Erturan Asiloglulari, ögretim üyeleri ve ögrencilerimiz katildi.