BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde “Türkiye’de Yerli Sosyoloji” Konusuldu

Yayın Tarihi : 04/11/2013

Bartin Üniversitesi Sosyoloji Kulübü tarafindan "Türkiye'de Yerli Sosyoloji" konulu konferans düzenlendi. Konferansin konusmacisi Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sami Sener, “Türkiye’deki sosyal düsünce ve sosyolojik metodolojiyi Islam ve geleneksel degerlerden uzak tutmak mümkün degildir. Özellikle, pozitivist degil de degerlere dayali bir sosyoloji olusturmak istiyorsak. Islam düsünce tarihi, bu dinin yasadigi cografyada bilinmesi ve sosyal bilimlerin yeni bir dinamizme kavusmasi açisindan önem tasimaktadir. Böylece, bu medeniyetin insanlari; hangi problemleri hangi bilgi kaynaklari ve metotlari ile çözebildiklerini ögrenme imkâni bulacaklardir.” dedi.

Bati sosyolojisinin basmakalip kavramlarini dilimize çevirip tekrar etmek, bize hiçbir sey kazandirmamistir

Bazi sosyal bilimcilerin, Bati’nin metot ve çalisma alanlarini, “degismez” kabul edip, farkli görüs sunanlara karsi duygusal ve bilim disi tutumlara girmeye kalkismasinin, Türkiye’deki sosyal bilim alanindaki dogmatikligi ve kendine güven eksikligini de gözler önüne serdigini belirten Sener; “Eksik ve yanlis Batililasma çabalari, bizim kendimize olan güven duygumuzu ve tarihi birikimimizi göz ardi etmemizin ve kendi deger dünyamizi, Bati’da oldugu gibi hayat disina atmamizin sonucu idi. Burada yapilmasi gereken sey, kendi sosyal yapimizi, gelenek ve kültürümüze uygun bir degisimi -kendi sosyal dinamiklerimiz içinde- yapabilmekti. Bati’nin bilgisini, kendi deger sistemlerimiz içinde yorumlamak ve kendi kültür ve yasama felsefemize ters gelmeyecek bir boyutta bunu gerçeklestirmeliydik. Ama, bu olmadi. On dokuzuncu yüzyil sanayilesmis Avrupa toplumunun ve yirminci yüzyilin ilk yarisindaki maddeci, emperyalist çözümlenmesinden elde edilen Bati sosyolojisinin basmakalip kavramlarini dilimize çevirip tekrar etmek, bize hiçbir sey kazandirmamistir. Zira, bu kavramlarin bizim sosyal hayatimizla büyük ölçüde ilgisi yoktur.” diye konustu.

Bati Sosyolojisi'ndeki fikirleri Islâm dünyasina ithal edebilmek son derece güçtür

Prof. Dr. Sami Sener, Sosyolojinin yaygin bir disiplin olarak Bati'da ortaya çikisindan beri, sosyolojide “sosyal zaman”a baglanmis olan menkibelerin, devrelerin ve manalarin batili oldugunu belirterek “Islâm tarihi, bati tarihinden belirli surette farklar gösterdiginden, Bati Sosyolojisi'ndeki fikirleri Islâm dünyasina ithal edebilmek son derece güçtür. Sosyoloji, kendi kültürel ve beserî malzemelerini tamamen toplamadan metot ve muhteva konusunda kesin sinirlar çizmemeli ve orijinal yapisini acele bir sekilde belirlememelidir. Biz, kendi toplumumuzda ortaya çikan, toplumsal yapimizin niteligine, kendi manevî yapimiza, toplumsal davranis kaliplarimiza ve gerçeklerimize denk düsen degerleri, münasebetleri ve fertlerimizin bütün bu degerlere, münasebetlere karsi gösterdikleri psikolojik tepkileri incelemeliyiz. Islâm medeniyeti içerisinde dengeli bir toplum tipi ve insana bakis tarzi açisindan, basarili bir dönem arkada birakilmistir. Bati arastirmalarinda yer alan ‘kisitli alan’lar gerçegi,  sosyal çalisma konu ve perspektiflerini belirleyici bir noktaya ulasmamalidir. Batili arastirmacilarin bulgularini bir ‘veri’ olarak kabul ederken, kendimize ait verileri de isin içerisine katmak durumundayiz.” açiklamasinda bulundu.

Konferansa Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ismet Emre, Egitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Çetin Semerci, Sosyoloji Bölümü Baskani Yrd. Doç. Dr. Ali Öztürk, Genel Sekreter Vekili Erturan Asilogullari katildi.