BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde Taskin Riski Yönetimi Plani Toplantisi

Yayın Tarihi : 13/06/2014

Orman ve Su Isleri Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü tarafindan yürütülen Türkiye, Fransa ve Romanya'nin isbirligiyle gerçeklestirilecek olan “Türkiye’de Taskin Direktifinin Uygulanmasi için Kapasitenin Gelistirilmesi Projesi” sinin Taslak Taskin Riski Paydas Toplantisi Bartin Üniversitesinde gerçeklestirildi. Toplantiya Bartin Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ali Naci Tankut, Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Fikret Kocabas, Orman ve Su Isleri Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdür Yardimcisi Hüseyin Akbas, Uluslararasi Su Ofisinden Proje Lideri Pierre Henry de Villeneuve ile etkili kurum ve kuruluslarin temsilcileri katildi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Proje Lideri Pierre Henry de Villeneuve, “Burada Bati Karadeniz havzasinin taskin riski yönetim planlarinin hazirlanmasinin çalismasi Fransiz, Romanyali ve Türk uzmanlarin ortak çalismasi olarak hazirlanmis olup Türkiye için önemli bir adim teskil etmektedir.” dedi. Türkiye’nin bu konuda büyük bir tecrübesi oldugunu belirten Villeneuve, “Üye ülke uzmanlari olarak bizim baslica görevimiz bu bilgi birikiminin bir araya getirilmesi, tecrübelerin aktarilmasi ve farkli ülkeler arasinda koordinasyon saglanmasina yardimci olmaktir. Bu çalisma kapsaminda çesitli tedbirlerin belirlenmesi söz konusudur.” diye konustu.

Proje Lideri Pierre Henry de Villeneuve

Orman ve Su Isleri Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdür Yardimcisi Hüseyin Akbas; “2040’li ve 2050’li yillarda yagis oraninin bugünlere oranla %10-15 oraninda artacagi, anlik ve siddetli yagislarin artacagi belirtilmektedir. Türkiye dünya ölçeginde küresel iklim degisikligine bagli olumsuzluklardan en fazla etkilenecek üç ülkeden birisi olarak gösterilmektedir. Son 20 yilda ülkemizde 800’e yakin taskin meydana gelmis ve bu taskinlarda 650’den fazla vatandasimiz hayatini kaybetmistir. Taskin riskinin azaltilmasi için gereken en önemli tedbirlerden birisi de agaçlandirmadir.” dedi. Toplantida ayrica Orman ve Su Isleri Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügünden Bugra Findik taskin direktifi, Isil Taskin taskin riski yönetim plani hakkinda konustu.

Hüseyin Akbas