BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde “Kütüphane Haftasi” Kutlandi

Yayın Tarihi : 03/04/2013

49. Kütüphane Haftasi kapsaminda Bartin Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Baskanligi tarafindan “Edebi ve Sosyolojik Açidan Okuma Egitimi” konulu bir panel düzenlendi. Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan’in baskanlik ettigi panele Afyon Kocatepe Üniversitesi Ögretim Üyeleri Doç. Dr. Hilmi Uçan ve Doç. Dr. Kenan Çagan ile Bartin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Öztürk panelist olarak katildi.

Programin açilis konusmasini yapan Bartin Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Baskani Hüseyin Göl, “Türkiye, kitap okuma oraninda dünya ülkeleri arasinda 86'nci sirada yer aliyor. Amerika’da yüzde 12, Japonya’da yüzde 14, Avrupa'da ise ortalama yüzde 21 olan kitap okuma orani, Türkiye'de sadece on binde birdir.” dedi. Ülkemizde yilda ortalama 2.190 saat televizyon seyredildigini, 1.095 saat de internette vakit geçirildigini ifade eden Göl, sadece alti saat kitap okundugunu belirtti. Kitabin Türkiye'deki ihtiyaç maddeleri listesinde 235'inci sirada yer aldigini belirten Göl, “Günümüzde bilim, teknoloji ve kültür alanindaki hizli gelismeler nedeniyle üretilen bilgiler, çok kisa sürede güncelligini ve geçerliligini yitirmektedir. Bilgideki bu degisimin sürekliligi ve hizi bugünün insanini yasam boyu ögrenme zorunlulugu içinde birakmistir. Bu durumda kisinin, degisen ve gelisen teknolojiye ayak uydurabilmesi için kendini sürekli egitmesi, degistirmesi ve yenilemesi gerekmektedir. Çagin gereksinimlerini karsilama konusunda yasam boyu ögrenme becerisi, geçmiste oldugundan daha fazla önem tasimaktadir. Bireysel ve toplumsal gereksinimleri karsilamak için yasam boyu ögrenme ne kadar önemli ise, bireyin yasam boyu ögrenebilme becerisi kazanabilmesi için okuma aliskanligina sahip olmasi da o kadar önemlidir. Diger bir ifade ile okuma aliskanligi yasam boyu ögrenmenin temelidir. Hizla degisen ve gelisen dünyayi algilamada egitim ve ögretimin saglikli olabilmesi için okuma ve okudugunu anlama her gün biraz daha önem kazanmaktadir. Sahip olduklari bilgileri çok okuyarak ve arastirarak edinen gelismis ülke toplumlari, okuma aliskanligina sahip olmanin sagladigi avantajlari her alanda yasamaktadirlar. Geri kalmis toplumlarin karsilastiklari sorunlarin birçogunun kaynaginda ise egitimsizlik yer almaktadir. Bu toplumlarda kisiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanlari çogunlukla yararsiz ugraslarla geçirmektedirler. Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafindan hazirlanan ‘Dünyadaki Okuma Aliskanliklari’ raporuna göre Türkiye, kitap okuma oraninda dünya ülkeleri arasinda 86'nci sirada yer almaktadir. Amerika’da % 12, Japonya’da % 14, Avrupa'da ise ortalama % 21 olan kitap okuma orani, Türkiye'de sadece on binde birdir. Yilda ortalama 2.190 saat televizyon izliyor, 1.095 saat internette geziniyor; ama yalnizca alti saat kitap okuyoruz. Kitap Türkiye'deki ihtiyaç maddeleri listesinde 235'inci sirada yer aliyor. Ben burada, ‘Neden okumuyoruz?’ ya da ‘Neden okuma aliskanligi kazanamadik?’ sorularini tartismayacagim. Bunlari saygideger hocalarima birakiyorum. Sadece sunu söylemek istiyorum: Içinde bulundugumuz bilgi çaginda, bireysel ya da Türkiye Cumhuriyeti olarak iyi, güzel bir yer edinmek istiyorsak okumak, düsünmek ve buna bagli olarak sorgulamak, tartismak, elestirmek ve en önemlisi bilim üretmek zorundayiz. Bunlari gerçeklestirdigimiz zaman gelisecek, çagdaslasacak ve ecdadimiza layik oldugumuz yeri alacagiz.” dedi.

Panel sonrasinda üniversite kütüphanesinden en çok kitap ödünç alan ilk üç akademik ve idari personel ile ögrenciye hediye verildi. Ögrencilerin yogun ilgi gösterdigi panele Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Bartin Il Emniyet Müdürü Mehmet Altinok, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Azize Toper Kaygin, Defterdar Ali Saglam, Dekanlar, Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ismail Toksöz ve ögretim elemanlari katildi. Aksam saatlerinde ise Bartin Üniversitesi Müzik Toplulugu tarafindan halk müzigi konseri verildi.