Bartin Üniversitesinde Sigara ve Tütünün Kimyasi Anlatildi

Yayın Tarihi : 15/05/2013

Bartin Üniversitesi Fen Fakültesi tarafindan “Sigara ve Tütünün Kimyasi” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta konusan Yildiz Teknik Üniversitesi Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Arslan, “Türkiye’de 20 milyon insan sigara içiyor. Bu, oldukça yüksek bir sayidir.” dedi. Sigaradan her gün bir uçak dolusu insan öldügünü belirten Arslan, “Bu ölenlerin hiçbirisi için ‘Sigaradan öldü.’ denmiyor. Sigara kaynakli ölümler için beyin kanamasi, kanser, kalp krizi gibi sebepler gösteriliyor. Dünyada ise sigaradan yilda 5 milyon kisi ölüyor. Bu, günde 13 bin insanin sigaradan öldügü anlamina geliyor. Ülkemizde sigaraya yilda 23,5 milyar TL harcama yapiliyor. Bu da 20 milyar dolara karsiliktir. Ayrica 2 milyar dolar da sigara kaynakli hastaliklara harcanmaktadir. Kisi basi sigara harcamasi ise yilda 280 dolar civaridir. Sigara içen meslek gruplarina baktigimizda ise sigarayi en fazla soförlerin içtigini görmekteyiz.” diye konustu.

Konferansa Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Fen Fakültesi Dekani Prof. Dr. Fahrettin Göktas, Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ismet Emre, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Firdevs Günes, Egitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Çetin Semerci, Il Halk Sagligi Müdürü Dr. Ahmet Demir katildi.