BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde Kutlu Dogum Haftasi Kutlandi

Yayın Tarihi : 26/04/2013

Bartin Üniversitesinde Kutlu Dogum Haftasi münasebetiyle "Peygamberimiz Hz. Muhammed'e (sav) Sevgi" programi düzenlendi. Ekonomik ve Sosyal Arastirmalar Kulübü ile Kültür Kulübünün düzenledigi etkinligin açilis konusmasini yapan Rektör Vekili Prof. Dr. Mete Gündogan,  “Aziz milletimiz, bin yildan fazla bir zamandir Islam dininin bayraktarligini yapmis; hem Islam’i yüceltmeyi tesvik etmis ve bu ugurda çesitli mücadeleler vermis, hem de Peygamber Efendimizin izzetine, serefine yarasir bir sekilde onu tazim etmis, ona tabi olmustur. Bu millet, Peygamberimizin Veda Hutbesi’nde ‘Size iki emanet birakiyorum.’ diye ifade ettigi Kuran’a ve sünnete tabi olmustur. Bunlari yaparak geçmiste hem ilimde hem de dünya siyasetinde çok önemli roller üstlenmistir.” dedi.

Peygamber Efendimiz hiçbir zaman hatirimizdan çikarmamamiz gereken bir sahs-i muhteremdir

Dünyada kabul edilen belirli gün ve haftalara elestiri getiren Gündogan, “Peygamber Efendimiz, ‘Cennet, analarimizin ayaklari altindadir.’ diye buyururken biz bir günlügüne annelerimizi anariz. Bunlarla ilgili televizyon programlari yapariz. Ertesi gün haberlerde ‘annesini kesti, dogradi’ gibi haberleri duyariz. Simdi ise ‘Kutlu Dogum Haftasi’ diye bir hafta ihdas edildi. Bu, faydasiz bir sey midir? Elbette faydali bir seydir. Ama bu, dinî bir sey degildir. Kutsal günleri ifade eden bir sey de degildir. Bu sekilde bize Peygamber Efendimizi hatirlatiyor. Hâlbuki o, hiçbir zaman hatirimizdan çikarmamamiz gereken bir sahs-i muhteremdir.” diye konustu.

Daha sonra konusan Il Müftüsü Mahmut Gündüz, “Peygamberimizin dünyaya tesrif ettikleri gece, camilerde mevlit okunur ve biterdi. ‘Peygamberimizi cami disi mekânlara tasiyalim, bütün insanlara tanitalim’ dediler ve böylece Kutlu Dogum Haftasi kutlanmasina karar verildi. Bütün mesele, gençlerimize Allah’in Resulü’nü sade, öz haliyle tanitmak olmalidir. Bugün kadina siddeti konusuyoruz. Peygamber Efendimiz ‘Ancak onursuz insanlar kadinlari dövebilir’ diye buyurmustur.”dedi.

Hz. Peygamberin olusturdugu Islam medeniyetinin temelindeki kavramlar rahmet ve merhamettir

Daha sonra konusan Karabük Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Seyfullah Kara, ”Hz. Peygamberin getirdigi degerler sistemi bir medeniyet olusturmustur. Basli basina bir medeniyet, hem de insanliga bin yil yön veren bir medeniyet olmustur. Onun getirdigi degerler sistemi üzerine de medeniyet insa edilmistir. Medeniyete ruh veren, kültür dedigimiz seydir. Bunun yapisini da degerler sistemi olusturur. Büyük medeniyetler bir elin parmagini geçmez. Bu medeniyetlerin en önemlisi ise Islam medeniyeti olmustur. Hz. Peygamberin getirdigi bu medeniyetin temelini olusturan kavramlar rahmet ve merhamettir.” diye konustu.

Bizim korku filmi yapamamamizin sebebi merhamettir

Prof. Dr. Seyfullah Kara, sözlerini söyle sürdürdü: “Peygamberimizin kurdugu medeniyetin üzerine insa edilen bir medeniyet olan Selçuklular, Islam dünyasinin Haçlilara karsi kalkani olmustur. Bir Haçli kronikçisi ‘Bizim yamyamlarin, barbarlarin puta tapanlara yaptiklari vahset tüyler ürperticiydi’ diyor. ‘Puta tapanlar’ dedigi Müslümanlardir. ‘Yaptiklari sey, çocuklari sise geçirmek ve annelerinin gözü önünde kizartip yemekti.’ diyor. Bunu bir Haçli kronikçisi anlatmaktadir. Bizans’in Anadolu’daki idarecisi Komnenos’un kizi Anna Komnena, eserinde ‘Iznik’i Türklerin elinden alan Haçlilar, yetiskinleri kazanlarda kaynattilar. Küçük çocuklari da sise geçirdiler.’ demektedir. Bizim korku filmi yapamamamizin, Batililarin da en dehsetli senaryolari yazmasinin sebebi budur. Selçuklular ise esir alinan Haçlilarin açlarini doyurmus, yaralilarini tedavi etmistir. Iste iki medeniyet arasindaki fark budur.”

Kuran tilaveti, ney ve siir dinletisinin yapildigi ve Veda Hutbesi’nin okundugu etkinlige Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ali Naci Tankut, Defterdar Ali Saglam, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Selma Çelikyay, Islami Ilimler Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Egitimi Bölüm Baskani Doç. Dr. Hasan Kurt ve siyasi partilerin il yöneticileri katildi. Etkinlige halktan da yogun katilim oldu.

Rektör V. Prof. Dr. Mete GÜNDOGAN

Prof. Dr. Seyfullah KARA

Il Müftüsü Mahmut GÜNDÜZ