BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde “Eski Çag’da Bartin ve Çevresi” Konulu Bir Konferans Düzenlendi

Yayın Tarihi : 03/04/2013

Bartin Üniversitesi Tarih Kulübü tarafindan “Eski Çag’da Bartin ve Çevresi” konulu bir konferans düzenlendi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Karauguz’un verdigi konferansin açilis konusmasini yapan Bartin Üniversitesi Tarih Kulübü Akademik Danismani Ars. Gör. Tunay Karakök, “Kurulusunu geçtigimiz günlerde gerçeklestirdigimiz Tarih Kulübümüz, düzenleyecegi sosyal ve kültürel faaliyetlerle Bartin Üniversitesini diger üniversiteler arasinda basariyla temsil ederek üniversitemizin üst siralarda olan yerini her daim koruyacak; ögrencilerimize geçmisimizi, cumhuriyet tarihimizi unutturmamayi saglayacaktir.” dedi.

Arkeolojik yüzey arastirmalari, zaman kaybedilmeden baslatilmalidir

Eski Çag’da Bartin ve çevresi, Bartin’i ziyaret eden seyyahlar, XII-XX. yüzyillar arasinda Bartin ve çevresinde yapilan arastirmalar gibi konulara deginen Necmettin Erbakan Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Karauguz, “Bartin bölgesi arkeolojik yüzey arastirmalari, kurulacak çok kapsamli bir ekiple (arkeolog, antropolog, etnoarkeolog, Eski Çag tarihçisi, antik filolog, nümizmat, sehir plancisi, sanat tarihçisi, cografyaci, harita mühendisi, mimar vs.) zaman kaybedilmeden baslatilmalidir.” diye konustu.

Bartin Çevresini ve Tarihini Arastirma Merkezi kurulmali

Bartin Çevresini ve Tarihini Arastirma Merkezinin kurulmasi gerektigini söyleyen Karauguz, “Bu merkez bünyesinde, bölgenin Eski Çag tarihi ve arkeolojisi alaninda özgün bilimsel makalelerin kabul edilecegi bir dergi ve yine bu alanda kitaplar yayimlanmali, ulusal ve uluslararasi konferanslar tertip edilmelidir. Su bir gerçektir ki bir üniversitenin, bagli bulundugu yörenin tarihini ve kültürünü arastirmasi öncelikli görevidir. Zaten üniversitenin o yörede kurulmasinin baslica hedefi, yöre insaninin ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda kalkinmasini ve bilinçlenmesini saglamaktir. Yani bu kapsamda üniversiteler, 'yerel tarihten genel tarihe’ dogru hizmet vermelidir. Dolayisiyla bugün tarih bölümleri içinde eksik olduguna inandigim 'yerel tarihten ana bilim dallari' mutlaka kurulmalidir ya da simdilik bu alandaki derslerin sayilari artirilmalidir.” dedi.

Konferansa Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Il Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, Bartin Il Müftüsü Mahmut Gündüz, Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ismail Toksöz katildi.