BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde Atatürk’ü Anma Töreni

Yayın Tarihi : 10/11/2014

Bartin Üniversitesinde, ebediyete intikalinin 76. Yilinda, Mustafa Kemal Atatürk’ü anma programi düzenlendi. Saat 09.05’te düzenlenen saygi durusunun ve icra edilen Istiklal Marsinin ardindan, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi (IIBF) Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Yildiz tarafindan “Cumhuriyet Döneminde Iktisat Politikalari ” konulu bir konferans verildi. Atatürk’e göre enflasyonun en önemli nedeninin Merkez Bankasinin piyasadaki para miktarini artirmasi oldugunu belirten Yrd. Doç. Dr. Zafer Yildiz, “1919’da Osmanli Imparatorlugundan devralinan para miktari 158 milyon TL, 1938 yilinda ise 194 milyon TL. Yani yaklasik 20 yillik bir süreçte yillik ortalama %1’lik bir para arzi artisi var. Dolayisiyla enflasyon yok, dolayisiyla dis dengede sikinti yok, dolayisiyla cari açik yok, dolayisiyla bütçe açigimiz çok fazla degil." dedi.

Her dis denge açiginda para miktarini büyütürseniz karikatür dergilerinizde enflasyon canavari çizmek zorunda kalirsiniz

Piyasadaki para miktarinin 1983 yilinda 562.3 milyar TL, 1994 yilinda ise 222 trilyon 491 milyar TL oldugunu belirten Yildiz, “Her kamu açigi verdiginizde, her dis dengeniz açikla karsilastiginda siz piyasaya para sürerek oy avciligi için isçiye, memura, emekliye zam vererek ve bunlari da herhangi bir kaynaktan finanse etmeyerek piyasadaki para miktarini büyütürseniz, %130 enflasyon oranlarini görür, yillarca karikatür dergilerinizde enflasyon canavari diye bir dinozor çizmek zorunda kalirsiniz.” diye konustu.

Cumhuriyetin kurulusundan bugüne ekonomimizin 48 kat büyüdügünü gururla söyleyebiliriz

Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin, kurulusundan bugüne 48 kat büyüdügünü gururla söyleyebilecegimizi belirten Yildiz, “Bu ülkenin gelecegi olan gençlerimize, bu ülkenin gelecegini kurmak görevinin düstügünün, bununla ilgili gerekli motivasyon ve donanimlarin artirilmasi konusunda yeterli katkinin saglanmasi için hepimizin üzerine düseni yapmamiz gerektiginin farkindayim. Bu sorumluluklari bir kez daha hatirlamali ve hatirlatmaliyiz.” dedi.

Konferansa Bartin Vali Yardimcisi Ünal Coskun, Belediye Baskan Vekili Hüseyin Fahri Firincioglu, Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.

 


Yrd. Doç. Dr. Zafer YILDIZ