BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Avrupalilarin Kapisinda Bekledigi Genç Girisimci Bartin Üniversitesi Ögrencileriyle Bulustu

Yayın Tarihi : 11/03/2014

Kisiye özel yaptigi araç tasarimlariyla ünü Türkiye sinirlarini asan ve ismi ülkemizin en basarili genç girisimcileri arasinda yer alan Erbakan Malkoç, Bartin Üniversitesi Girisimcilik Kulübünün düzenledigi etkinlikte kariyer basamaklarini nasil tirmandigini anlatti. Ardahan‘da Göle ilçesinin bir köyünde 11 nüfuslu bir ailenin çocugu olarak dogdugunu belirten Erbakan Malkoç, “Ilkokul ögretmenlerim bu çocugun normal yasitlariyla okumasi gerekmiyor demisler. Ikinci siniftim ama dördüncü siniflarla beraber okudum. Dolayisiyla 2, 3, ve 4. sinifi 1 yilda okumus oldum. Yani benim okul hayatim 3 yil sürdü ve okul hayatim da bununla beraber bitmis oldu.” dedi.

Bu Anadolu çocugunun neler yapabilecegini gösterecegim

Çocuklugunda otomobillere inanilmaz bir meraki oldugunu söyleyen Malkoç, “ Istanbul’a göç ettigimizde otomobil tamirhanesine çirak olmak istedim. Ise girdigim tamirhanenin patronu bana para vermedi. Sabah ise gidecek yol param yoktu. Trene biletsiz biniyordum ve biletçiden dayak yiyordum. Ama içinde öyle bir hirs vardi ki. Bir gün ustalarimin yapamadigini yapacagim, yaptiklarimla fark yaratacagim. Bir gün bu Anadolu çocugunun neler yaptigini gösterecegim dedim.” diye konustu.

Girisimciligin hayallerden basladigina inanirim

Kalfalik döneminde araçlarda farkli uygulamalar denedigini belirten Malkoç, “O dönemde araçlarda sag dikiz aynasi yoktu, ben bu araçlara civayla alarm yapmaya basladim. O zaman insanlar alarmin ne oldugunu bilmiyorlardi. Otomatik cam diye bir sey yoktu araçlarda, ben silecek motorlari ile otomatik camlar yapiyordum. Bir gün lüks araçlardan bir tanesine telefon takmak için aracin çamurluguna delik açayim derken komple aracin çamurlugunu çizdim. Bu hatayi yaptigim için ustam beni isten kovdu. Ama ben hayallerimin pesinde kosmaya devam ettim çünkü ben girisimciligin hayallerden basladigina inanan bir insanim. “ dedi.

Türkiye’nin en taninmis kisileri bana geliyor

Askerden geldiginde kendine daha yüksek hedefler belirledigini anlatan Malkoç, “Türkiye’nin en taninmis kisileri sanatçisindan sporcusuna kadar bana geliyor. Ben kisiye özel araçlar tasarlayacagim dedim. Artik bir seylere kendi imzami atabilme hayallerim vardi. Kardeslerim bile yapamazsin diye karsimda durdular. Ama sonra öyle bir araç yaptim ki. Bu yaptigima ben bile inanamadim. Bu araci Istanbul otomobil fuarinda sergiledigimde siparis yazmaktan yoruldum. “ dedi.

Arabistan Kralindan Putin’e kadar dünyanin her yerinden siparis aldim

Dünyanin birçok ülkesinden siparis aldigini belirten Erbakan Malkoç, “ Arabistan Krali, Rusya Devlet Baskani Putin dahil, dünyanin her yerinden siparis aldim. Ama bu da bana yetmedi. Çünkü benim amacim para kazanmak degildi, fark yaratabilmekti. Ama ben nasil Avrupalinin yaptigi araçlari Türkiye’ye getiririm ve bu araçlara kendi degerimi katarim ve nasil bu araçlari Avrupalilara geri satarim dedim.” diye konustu.

Tavsaniniz tek olsun

Inanmak isin yüzde 98,5’i oldugunu vurgulayan Malkoç, “ Inandiginiz bir seyin pesinden giderken tavsaniniz tek olsun. Iki tavsanin pesinden giderseniz istikrari yakalayamazsiniz. Ben hayatim boyunca tavsanimi tek seçtim. Hayalim Avrupa’ya araç satmakti. Çiraklikta kurdugum hayalleri gerçeklestirdikçe kendime daha büyük hayaller kurdum. “ dedi.

Hayati boyunca kahvalti nedir bilmeyen yetim bir çocuk, Avrupalilarin kapisinda bekledigi bir tasarimci oldu.

Aldigi kusursuzluk belgeleriyle Avrupa’nin kapilarinin açildigini söyleyen Erbakan Malkoç, “Hayati boyunca kahvalti nedir bilmeyen yetim bir çocuk. Avrupalilarin 4-5 ay boyunca kapisinda bekledigi bir tasarimci ve üretici var suan karsinizda. 2012’de Monaco Prensi ben böyle bir araç hiç görmedim dedi. Geçen yil Cenevre Otomobil fuarinda lüks segmente kum tasiyan Mercedes’ten yaptigim Van araç Avrupa’nin en iyi otomobil tasarimi ödülünü aldi. Daha sonra Avrupa’daki bazi sirketlerden teklif aldim. Ama kabul etmedim. Çünkü benim ülkeme bir borcum var. “

Konferans sonunda Erbakan Malkoç’a Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Azize Toper Kaygin tarafindan hediyesi verildi. Konferansa Girisimcilik Kulübü akademik danismani Doç. Dr. Saban Esen ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.