BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

“AR-GE ve Inovasyon Neden Önemlidir?”

Yayın Tarihi : 08/04/2014
uml;hendislik Fakültesi tarafindan “AR-GE ve Inovasyon Neden Önemlidir?“ konulu bir konferans düzenlendi. Konferans, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Alçi tarafindan verildi.  Açilis konusmasini yapan Bartin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Fikret Kocabas, ülkelerin bir üst lige çikabilmesi için yapacaklari AR-GE çalismalarinin, onlarin çok daha ileri seviyeye gitmesine yardimci olacagini söyledi.  Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Alçi, “Geçmiste, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birligi yeni teknolojik gelismelere ayak uyduramadigi için 17 devletçige dönüstü. Sadece bu durum bile bilim ve teknolojinin ne kadar önemli oldugunu gösteriyor.” dedi. Teknolojinin; bir toplumun yasam tarzini, gelenegini, kültürünü ve edebiyatini degistirdigini ifade eden Alçi, “Bilim ve teknoloji, kültürünü de beraberinde getirir.  Bugün bunu bilisim teknolojilerinde açik bir sekilde görüyoruz.” dedi. Bir ülkeden teknolojik bir ürünü satin almamizin o teknolojiyi satin aldigimizi göstermedigini vurgulayan Alçi, “Teknoloji transferi için ödenen para, bilgisizlik için kesilmis ceza faturasi gibidir.”  diye konustu.

Teknolojik gelismenin ekonomik gelismeyi beraberinde getirecegini söyleyen Alçi, “AR-GE’ye yeterince önem verirsek krizleri daha kolay atlatiriz.” dedi. Dünyada önemli bir yere sahip olabilmemiz için kendimize ait modelleri gelistirmemiz gerektigini belirten Mustafa Alçi, “Iyi bir stratejik plan uygulamadan hiçbir ülke, teknoloji ve inovasyonda siçrama yapamaz. Altyapiyi ayarlamak zorundayiz.  Fen ve mühendislik fakültesi mezunlarinin sayisini artirmadan gelisme gösteremeyiz. Çünkü ürün olmadan pazarlama olmaz. AR-GE ve inovasyon çalismalarini özel sektör daha çok önemsemelidir.” diye konustu.

Etkinlige Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ali Naci Tankut, Il Saglik Müdürü Dursun Koç, Türk Telekom Il Müdürü Süleyman Rifki Acar, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.


Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Fikret KOCABAS


Prof. Dr. Mustafa ALÇI