BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

1. Inovasyon Ödülleri Proje Yarismasinda Üniversitemize Iki Ödül

Yayın Tarihi : 16/01/2015

Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi (BAKKA) tarafindan 11. Kalkinma Kurulu Toplantisi ve I. Inovasyon Ödülleri Ödül Töreni düzenlendi. Bölgede inovasyona yönelik farkindaligi artirmak ve ilgili paydaslari inovasyona tesvik etmek için düzenlenen 1.Inovasyon Ödülleri Proje Yarismasinda üniversitemize iki ödül verildi. Törende, “Bartin Ili Engelli Bilgi Merkezi Projesi” ile Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Said Ceyhan Dünya Engelliler Haftasi münasebetiyle açilan Toplumsal Inovasyon Özel Kategorisinde ikincilik ödülü aldi. Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Cahit Karaoglanli ise “Gaz Türbinleri Için Yenilikçi Kaplama Teknolojileri Kullanilarak Yeni Tip Termal Bariyer Kaplama (TBC) Malzemelerinin Gelistirilmesi” isimli projesi ile mansiyon ödülü aldi.

Törenin açilis konusmasini yapan BAKKA Kalkinma Kurulu Baskani ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Nisan ayinda Gaziantep’te gerçeklestirilen 2. Kalkinma Ajanslari Konferansinda, Kalkinma Bakani Cevdet Yilmaz ve 25 Kalkinma Ajansinin Kalkinma Kurulu Baskanlari ile toplanti yaptiklarini ve bu toplantida Bakanimizin, Kalkinma Kurullarinin daha etkin bir yapilanma sürecine girmesi yönündeki çalismalar hakkinda bilgi verdigini vurguladi. Yapilacak çalismalarin neticelenmesi öncesinde mevcut durumda Kalkinma Kurulu olarak nasil daha etkin rol alinabileceginin düsünülmesi ve çalismalara aktif katilim saglanmasinin önemli oldugunu ifade etti.

Bilgilerin yer yer yetersiz ve eksik oldugunu tespit ettik

“Bartin Ili Engelli Bilgi Merkezi Projesi” ile Toplumsal Inovasyon Özel Kategorisinde üniversitemiz adina ikincilik ödülünü alan Yrd. Doç. Dr. Sait Ceyhan, “Su anda engelsiz olan bir insanin, bir süre sonra engelli konumuna gelmeyecegi konusunda elinde hiçbir garantisi yoktur. ‘Ne olduguna degil, ne olacagina bak.’ sözü bu gerçegi ifade etmektedir. Dolayisiyla her insan bir engelli adayidir.” dedi. Bu düsünceden hareket ederek bir sosyal sorumluluk projesi olarak üstlendikleri, Üniversitemiz ve BAKKA’nin destegi ile halen yürütmekte olduklari ‘Bartin’da Engellilerin Tespiti ve Analizi Projesi (Bartin ETAP-1)’ kapsamindaki çalismalar için çesitli kurum ve kuruluslardan engellilere iliskin sahip olduklari bilgilerin gönderilmesi talebinde bulunduklarini belirten Ceyhan, “Ellerinde engelli verilerinin bulundugu ilgili kamu kurumlari, STK’lar ve muhtarliklardan gönderilen bilgilerin yer yer yetersiz ve eksik olduklari, ayrica güncel olmadiklarini tespit ettik.” diye konustu.

Veri sorununun çözümü için basvurduk

Proje kapsaminda anket uygulamasi için yaklasik 270 köy, 3 ilçeye ulasildigini ve Bartin Il Merkezinde kayit disi yüzlerce engelli bireyi kayit altina aldiklarini belirten Ceyhan, “Bartin’da belirledigimiz bu veri sorununun Türkiye’deki bütün illerde de mevcut oldugunu biliyoruz. Devletimizin üzerinde hassasiyetle durdugu ve gün geçtikçe daha modern politikalarla engellilerin yasam kalitesini yükseltmeye çalistigi bir ortamda, bu manzara gerek engellilerin yasam kalitesi açisindan gerekse devletin engellilerin sorunlarini gidermesi için gelistirecegi politikalar açisindan birçok soruna neden olmaktadir. Bu sorunun çözümü için “Bartin Üniversitesi Engelli Bilgi Sistemi” proje önerimiz ile inovasyon basvurusu yaptik.” dedi.

Proje 650 Milyon TL ekonomik fayda saglayacak

Yrd. Doç. Dr. Said Ceyhan, projenin Bartin Ilinde hayata geçirilmesine müteakip diger tüm illerde de benzer uygulamalar yapilmasinin ülke bazinda su faydalari saglayacagini belirtti: Bilgi Sisteminin Üniversite bünyesinde kurulup isletilmesi kolay olacak ve maliyeti düsük tutacaktir. Tüm veriler ilgili kurumlarla web üzerinden paylasilarak paydas kurumlara güncel ve dogru veri akisi saglanacaktir. Akademisyenlerin bu konuda daha çok ve daha saglikli verilere ulasmasi ve analizi imkâni dogacaktir. Otokontrol sistemi kurularak muhtemel hatalar aninda düzeltilecek ve kamu hizmetinin kalitesi yükselecektir. Kamu kuruluslari - üniversite isbirligi ile toplumun önemli bir sosyal yarasi olan engellilere iliskin problemin her yönü ile analiz ve çözülmesinin temel alt yapisi kurulacaktir. “Bartin Ili Engelli Bilgi Merkezi”nin faaliyete geçmesi ve verimli çalismalari sonucunda proje, diger illerde de örnek alinacak. Bartin’da ve daha sonra diger illerde toplumda engelliler ile ilgili farkindalik bilinci artacaktir. Engellilerin istihdam sorununa daha hizli ve daha uygun çözümler getirilecek ve dolayisiyla engellilere yapilan yardimlarin kamu bütçesi üzerindeki mali baskisi azalacaktir. Bununla birlikte engellilerin istihdam edilmesi sonunda engellilerin yasam kalitesinin yükselmesi imkâni dogacaktir. Engellilerin istihdami sonucunda GSMH artacak ve bu istihdam, devletin sosyal yardimlarini azaltmasi sonucunda bütçe dengeleri üzerinde olumlu katki saglayacaktir. Projenin tamamen hayata geçmesi sonucunda, engellilerin çalismasi ile GSMH’ye katma deger saglanacaktir. Projenin kamu bütçesi içindeki transfer harcamalarinda saglayacagi tasarruf ve ayrica engelli verisine ihtiyaç duyan kurum kurulus ve akademisyenlerin yaptiklari harcamalari düsürmesi ile (10 yillik bir süreçte kümülatif olarak) toplam 650 Milyon TL ekonomik fayda saglayacagi degerlendirilmektedir.