Bartin Üniversitesinde ‘Kümelenme” Anlatildi

Yayın Tarihi : 04/10/2016

Bartin Üniversitesinde Kümelenme Egitiminde konusan Yrd. Doç. Dr. Said Ceyhan Bartin’da ekonomik gelisimin saglanmasi için kümelenme altyapisinin olusturulmasi gerektigini belirtti.

Bartin Üniversitesi Proje ve Teknoloji Ofisi Genel Koordinatörlügü ile Bartin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlügü tarafindan ‘Kümelenme Egitimi’ adli bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konusan Bartin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Said Ceyhan birbirine yakin üretim gerçeklestirilen isletmelerin belirli bir cografi alanda toplanmasi olarak tanimlanan kümelenme için Bartin’da altyapinin olusturulmasi gerektigini belirtti. Kümelenmenin sektörel toplanmadan ibaret olmadigni belirten Ceyhan, “ Kümelenmenin var olabilmesi için kümelenme içinde yer alan isletmelerin rekabet gücünün de olusturulmasi gerekmektedir. Bu nedenle Bartin’da biran önce kümelenme altyapisinin olusturulmasi gerekir. Kümelenme olustugunda talep sadece Bartin ve çevre illerden degil Türkiye’nin her yerinden hatta dünyanin birçok yerinden olacaktir. Bu fiziksel altyapinin olusturulmasi için de sadece kara degil diger ulasim imkanlarinin da saglanmasi gerekmektedir.” diye konustu.

Bartin’da ayakkabi sektöründe bir kümelenme komisyonunun kuruldugunu belirten Ceyhan,”Bartin’da ayakkabi sektörünün kümelenmesi amaciyla bir dernek kuruldu. Bu son derece önemli bir adimdir. Bu girisimin gayret, heyecan ve dinamizmle basarili olacagini umuyorum.” dedi. Organize sanayi bölgelerinin bir kümelenme örnegi olmadigini vurgulayan Ceyhan, “ Organize sanayi bölgeleri ile endüstri bölgeleri kümelenme degildir. Kümelenme için isbirligi ve bilginin paylasilmasina imkan verecek bir olusumun saglanmasi gerekmektedir.” seklinde konustu.

Törende ayrica Bartin Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Birol Cangi kümelenme konusunun stratejik bir öneme sahip oldugunu belirterek, Bartin’da bu toplantinin yapilmasinin iktisadi kalkinma anlaminda isabetli oldugunu söyledi. Bartin Üniversitesi Proje ve Teknoloji Ofisi Genel Koordinatörü Doç. Dr. Zafer Kaya kümelenme egitimine katilanlara tesekkürlerini sundu. Egitime Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Azize Toper Kaygin, Bartin Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Birol Cangi, Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Halil Balik, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.

Yrd. Doç. Dr. Said CEYHAN

Doç. Dr. Zafer KAYA